Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Τα μυρμήγκια υφαντές

Τα πράσινα μυρμήγκια, του γένους Oecophylla, είναι δενδρόβια έντομα και έχουν μια εκπληκτική ικανότητα. Είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που φτιάχνουν τη φωλιά τους με ζωντανά φύλλα δέντρων. Τα φύλλα τους παρέχουν ιδανικό καμουφλάζ έναντι των αρπακτικών και προστασία. Πολλά μυρμήγκια-εργάτες μαζί υφαίνουν φύλλα χρησιμοποιώντας μετάξι προνυμφών. Για το λόγο αυτό αποκαλούνται και μυρμήγκια-υφαντές.
Η μεταξύ τους συνεργασία είναι εκπληκτική!  
Σχηματίζουν μια αλυσίδα γύρω γύρω από το φύλλο, το διπλώνουν και αρχίζουν την ύφανση. Όταν οι άκρες του φύλλου έχουν ενωθεί, ένα μυρμήγκι που κρατά στις γνάθους του μια προνύμφη την πιέζει απαλά ώστε αυτή να παράξει το μετάξι της. Το μετάξι χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των άκρων των φύλλων. Οι προνύμφες έχουν ειδικούς αδένες για να παράγουν πολύ και ισχυρό μετάξι.
Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή μιας φωλιάς ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο των φύλλων και το ενδεχόμενο μέγεθος, αλλά συχνά μια μεγάλη φωλιά μπορεί να κατασκευαστεί σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα μυρμήγκια σχηματίζουν εξαιρετικά μεγάλες αποικίες που μπορεί να φτάνουν και τις εκατό, εκτείνονται σε πολλά δέντρα και και περιέχουν περισσότερο από μισό εκατομμύριο εργάτες!
Φωτογραφία  One more shot Rog
Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο για τα πράσινα μυρμήγκια είναι το εξής: τα μυρμήγκια αυτά είναι ιδιαίτερα επιθετικά και υπερασπίζονται την περιοχή τους από τους εισβολείς. Αυτό το χαρακτηριστικό τους "εκμεταλλεύονται" κάποια φυτά για να προστατευθούν. Για παράδειγμα, ένα είδος ιβίσκου (Hibiscus tiliaceus) εκκρίνει νέκταρ στα φύλλα του, με σκοπό να προσελκύσει πράσινα μυρμήγκια, τα οποία θα φάνε τα έντομα που τρώνε τα φύλλα του ιβίσκου. Το ίδιο κάνει και η Morinda citrifolia. Αγρότες της νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιούν τα πράσινα μυρμήγκια ως φυσικά γεωργικά παρασιτοκτόνα.
Φωτογραφία  KatanaZ
Φωτογραφία  karthik Nature photography
Φωτογραφία berniedup

Πηγές  1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...