Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Τα μεγαλύτερα και πιο ευάλωτα δέντρα στον κόσμο

Τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου πεθαίνουν γρήγορα, καθώς δάση αποψιλώνονται για να δημιουργηθούν δρόμοι, αγροκτήματα και οικισμοί και τα δέντρα δέχονται συνεχείς επιθέσεις από τη ξηρασία και από νέα παράσιτα και ασθένειες.
Στην εγγραφή αυτή θα δείτε μερικά από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου που απειλούνται.
Στο Εθνικό Πάρκο Humboldt της Καλιφόρνια βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του αρχέγονου δάσους redwood. Τα redwood είναι τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο (ύψος 115,50 μέτρα). Στο είδος περιλαμβάνονται τα παράκτια redwood, τα redwood της Καλιφόρνιας και τα γιγάντια redwood.
Τα γιγάντια δέντρα redwood είναι γνωστά ως "Τα πετράδια του στέμματος" ή ως "Τα τέρατα" του Εθνικού Πάρκου της Καλιφόρνιας. Είναι αειθαλή, μονόοικα και μακρόβια δέντρα και ζουν 1.200-1.800 χρόνια. Πριν ξεκινήσει η υλοτόμησή τους για εμπορικούς σκοπούς (από το 1850), αυτά τα τεράστια δέντρα αναπτύσσονταν σε μια έκταση 8.500 τετρ. χλμ., κατά μήκος της παράκτιας Καλιφόρνιας (εκτός από τη νότια Καλιφόρνια όπου οι βροχοπτώσεις είναι λίγες) και στη νοτιοδυτική γωνία του παράκτιου Όρεγκον. Εκτιμάται ότι περισσότερο από το 95% του αρχικού δάσους έχει υλοτομηθεί.
Στη φωτογραφία βλέπετε μια γιγάντια σεκόγια (Sequoiadendron giganteum), που ονομάζεται επίσης Sierra redwood, στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, στην Καλιφόρνια.
Γιγάντια δέντρα σεκόγιας σε χιόνι και ομίχλη στο Εθνικό Πάρκο Σεκόγιας στην Καλιφόρνια. Η μεγαλύτερη σε ηλικία σεκόγια είναι 3.500 ετών.
Η ομίχλη καλύπτει το δάσος με τα έλατα douglas στο Εθνικό Πάρκο Olympic, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στον βορειοδυτικό Ειρηνικό. Τα δέντρα Pseudotsuga menziezii, γνωστά και ως έλατα douglas ή πεύκα του Όρεγκον είναι αειθαλή κωνοφόρα δέντρα ενδημικά στα δυτικά της Βόρειας Αμερικής. Τα παράκτια έλατα douglas είναι τα δεύτερα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο (μετά τα παράκτια redwoods).
Έλατα douglas στο δάσος Sol Duc, στο Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο της Ουάσιγκτον. Έχει καταγραφεί ως το τρίτο ψηλότερο δέντρο στον κόσμο, με δείγμα στο Όρεγκον των ΗΠΑ με ύψος 99,40 μέτρα. Ζει περισσότερο από 500 χρόνια και περιστασιακά μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000.
Ένας φαλακρός αετός της Αμερικής, σκαρφαλωμένος στην κορυφή ενός δέντρου ερυθρελάτης sitka, στην Αλάσκα. Το έλατο sitka είναι ένα μεγάλο, αειθαλές κωνοφόρο δέντρο, που φτάνει σε ύψος τα 80 μέτρα. Είναι το μεγαλύτερο είδος ερυθρελάτης και το πέμπτο μεγαλύτερο κωνοφόρο δέντρο στον κόσμο. Ένα μακρόβιο είδος με δέντρα που είναι ηλικίας 700 ετών. Σε ευνοϊκές συνθήκες μεγαλώνει γρήγορα, γι' αυτό το μέγεθος δεν είναι ενδεικτικό της ηλικίας. Το έλατο sitka είναι εγγενές στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής.
Ομίχλη έχει καλύψει το δάσος στο Εθνικό Πάρκο Yara Ranges, στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Οι ευκάλυπτοι regnan είναι ένα είδος ευκάλυπτου ενδημικού στη νοτιοανατολική Αυστραλία, στην Τασμανία και στην Βικτώρια. Εμφανίζεται σε ψυχρές ορεινές περιοχές, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και με υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης, περισσότερο από 1.200 mm ετησίως. Αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, περισσότερο από ένα μέτρο το χρόνο και μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 65 μέτρα σε 50 χρόνια. Η διάρκεια της ζωής τους είναι κατά μέσο όρο 400 χρόνια.
Δάσος κοντά στο Healesville, στο Εθνικό Πάρκο Yara Ranges, στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Το δεύτερο ψηλότερο δέντρο στον κόσμο με ύψος 99,6 μέτρα.
Νοτιοανατολική Τασμανία: ο ευκάλυπτος της Τασμανίας και αλπικά αγριολούλουδα. Το έκτο ψηλότερο δέντρο στον κόσμο με ύψος 90,7 μέτρα, ο ευκάλυπτος της Τασμανίας είναι ένα αειθαλές δέντρο, ενδημικό της Αυστραλίας.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon περνά μπροστά από ένα δέντρο ηλικίας μεγαλύτερης των 100 ετών, γνωστού ως Sumauma, κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στη ζούγκλα του νησιού Combu, στην περιοχή του Αμαζονίου, κοντά στην πόλη Belem στη Βραζιλία. Η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι τα μεγάλα δέντρα του Αμαζονίου είναι ηλικίας 400-1.400 ετών. Ο κατακερματισμός των δασών της κεντρικής Αμαζονίας έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μεγάλα δέντρα, η απώλεια των οποίων θα επηρεάσει με τη σειρά της σοβαρά το οικοσύστημα του δάσους.
Φυτά που αναπτύσσονται στο τροπικό δάσος στο Danum Valley Park, στην πολιτεία Sabah, στο νησί Βόρνεο της Μαλαισίας.
Ένα κοάλα κοιμάται πάνω σε έναν ευκάλυπτο.
Η ξηρασία και η κλιματική αλλαγή προκαλούν εκτεταμένο μαρασμό στα δάση των ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Η φωτογραφία δείχνει νεκρά πεύκα ponderosa στα όρη Jemez στο Μεξικό, αποτέλεσμα της ξηρασίας και των επιθέσεων από σκαθάρια της οικογένειας των σκολυτιδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...