Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2011

Η "χρυσή γάτα" της Αφρικής-ένα ζώο ελάχιστα γνωστό

Η "χρυσή γάτα" της Αφρικής είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα, που ζει στα τροπικά δάση της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Έχει μήκος περίπου 80 εκατοστά και η ουρά της φτάνει τα 30 εκατοστά. Το χρώμα της δεν είναι μόνο "χρυσαφί", αλλά μπορεί να είναι και κοκκινωπό, γκρι-ασημί, μαύρο ή καφέ. 
Συγγενεύει με το καρακάλ και την σερβάλ.
Το μέγεθός της είναι διπλάσιο από αυτό μιας οικόσιτης γάτας. Το στρογγυλεμένο κεφάλι της είναι μικρό συγκριτικά με το μέγεθος του σώματός της.
Ζει σε δάση, που βρίσκονται σε υψόμετρο έως 3.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας . Προτιμά  υγρά  δάση με πυκνή βλάστηση και συχνά βρίσκεται κοντά σε ποτάμια. Μπορεί όμως να βρεθεί και σε ομιχλώδη δάση ή σε δάση μπαμπού ή σε χερσότοπους με μεγάλο υψόμετρο.
Είναι ένα εξαιρετικά μοναχικό, κυρίως νυχτόβιο ζώο και για το λόγο αυτό, λίγα είναι γνωστά για την συμπεριφορά του. Μπορεί να σκαρφαλώσει σε δέντρα, αλλά συνήθως κυνηγά στο έδαφος. Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, αλλά και με πουλιά, μικρούς πιθήκους και μικρές αντιλόπες.
Όσον αφορά στην αναπαραγωγή του, όσα είναι γνωστά τα γνωρίζουμε μόνο από τα ζώα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Η μητέρα γεννά 1-2 μικρά μετά από περίοδο κύησης 75 ημερών.
Η "χρυσή γάτα" της Αφρικής, στην αιχμαλωσία ζει έως 12 χρόνια. Είναι άγνωστη η διάρκεια ζωής της στην άγρια φύση.
Η απώλεια ενδιαιτημάτων, λόγω της αποψίλωσης των δασών, καθώς και η μείωση από το λόγο αυτών θηραμάτων της "χρυσής" γάτας είναι σοβαρές απειλές για το είδος αυτό. 
Το βίντεο που θα δείτε, ίσως είναι το μοναδικό που δείχνει την "χρυσή γάτα" της Αφρικής.
Δείτε φωτογραφίες της "χρυσής" γάτας της Αφρικής εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...