Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Γνωρίστε το Καρακάλ

Φωτογραφία  Van3000
Το Καρακάλ είναι ένα αιλουροειδές μεσαίου μεγέθους. Ζει σε ξηρές στέπες, ερήμους και σαβάνες της δυτικής και νότιας Ασίας και στην Αφρική. Η λέξη Καρακάλ προέρχεται από την τούρκικη λέξη "karakulak", που σημαίνει "μαύρα αυτιά". 
Στη βόρεια Ινδία και στο Πακιστάν είναι γνωστό ως "syahgosh", λέξη που έχει την ίδια έννοια, ενώ στην Αφρική ονομάζεται "Rooikat", δηλαδή "κόκκινη γάτα".
Φωτογραφία  Getty
Είναι λεπτό, μυώδες και ταχύτατο αιλουροειδές με μακριά πόδια και μικρή ουρά. Το αρσενικό ζυγίζει 13-18 κιλά, ενώ το θηλυκό ζυγίζει περίπου 11 κιλά. Το μήκος του είναι 65-90 εκατοστά και η ουρά του 30 εκατοστά.
Το πιο εμφανές χαρακτηριστικό του είναι τα μακριά, φουντωτά, μαύρα αυτιά του. Τα χρησιμοποιεί για να εντοπίσει το θήραμά του και έχουν 29 διαφορετικούς μύες. Στα πέλματά έχει πολλές σκληρές τρίχες, που βοηθούν το ζώο να περπατά στην άμμο. Το σαγόνι του είναι μικρό με ισχυρά δόντια.
Φωτογραφία   Tambako the Jaguar
Το προσδόκιμο της ζωής του στην άγρια φύση είναι 12 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία είναι 17 χρόνια. Μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό για μεγάλο διάστημα. Το θηλυκό γεννάει από 1-6 μικρά μετά από περίοδο κύησης που διαρκεί 61-81 μέρες.
Το καρακάλ όταν κυνηγάει, πλησιάζει το θήραμά του σε απόσταση περίπου 5 μέτρων. Ξαφνικά επιταχύνει και ορμάει με δύναμη πάνω στο θήραμα. Σκοτώνει τα μικρότερα θύματα δαγκώνοντάς τα  στον αυχένα, ενώ τα μεγαλύτερα τα δαγκώνει στο λαιμό και τα ξεσκίζει με τα νύχια του.
Φωτογραφία  pg8094
Μερικές φορές, όταν δεν μπορεί να καταναλώσει ολόκληρη τη λεία του, την κρύβει ακόμα και πάνω σε δέντρα, για να επιστρέψει αργότερα. Είναι εξαιρετικά επιδέξιο όταν κυνηγάει πουλιά, τα οποία μπορεί να τα πιάνει στον αέρα, μερικές φορές περισσότερα από ένα.Μπορεί να εξημερωθεί εύκολα, γι' αυτό στο Ιράν και στην Ινδία το χρησιμοποιούν για να κυνηγού. Είναι πολύ σπάνιο να το δει κανείς στην άγρια φύση, παρά τη σχετική αφθονία τους, γιατί κρύβονται πολύ καλά.
Φωτογραφία pg8094

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...