Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μίρκατ ή αλλιώς σουρικάτα

Οι μαγκούστες είναι οικογένεια μικρών θηλαστικών σαρκοφάγων ζώων, που αποτελείται από 38 είδη. Ένα από αυτά είναι η μίρκατ  (meercat) ή αλλιώς σουρικάτα.
Οι σουρικάτες ζουν στην έρημο Καλαχάρι από την Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια και τη Νότιο Αφρική, σε ομάδες 20 ή περισσοτέρων μελών. Είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Έχουν διάρκεια ζωής 12-14 χρόνια.
Φωτογραφία MX5SD
Φωτογραφία  rofanator
Είναι ένα μικρό ζώο βάρους 720-730 γραμμαρίων, με μακρύ, λεπτό σώμα.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα στέκονται όρθια, για αρκετό χρόνο, πατώντας στα πίσω πόδια τους. Χρησιμοποιούν την ουρά τους για στήριγμα. Με τον τρόπο αυτό προσέχουν για να δουν αν έρχεται κάποιο άλλο ζώο, από το οποίο να κινδυνεύουν.
Φωτογραφία  Fir0002
Φωτογραφία  Vince O' Sallivan
Το βράδυ μένουν σε υπόγειες φωλιές και βγαίνουν έξω μόνο τη μέρα. Τρώνε κυρίως έντομα, αλλά και σαύρες, φίδια, σκορπιούς, αράχνες, σαρανταποδαρούσες, μικρά θηλαστικά. Το θηλυκό γεννά 1-5 μικρά. Τα άγρια μίρκατ μπορεί να γεννήσουν μέχρι και 4 φορές το χρόνο.
 Οι σουρικάτες έχουν ανοσία σε ορισμένα είδη δηλητηρίου. Είναι απρόσβλητες από το ισχυρό δηλητήριο των σκορπιών που ζουν στην έρημο Καλαχάρι.
Φωτογραφία  chris37111
Φωτογραφία  angieinuk
Τα ζώα αυτά έχουν αλτρουιστική συμπεριφορά μέσα στις ομάδες τους. 
Ένα ή περισσότερα μίρκατ αναλαμβάνουν το ρόλο του φύλακα όταν τα υπόλοιπα αναζητούν τροφή ή παίζουν, προκειμένου να ειδοποιήσουν για επερχόμενους κινδύνους. Αν εντοπίσουν κάποιο αρπακτικό αμέσως δίνουν σήμα και τα υπόλοιπα τρέχουν να κρυφτούν στα λαγούμια που έχουν σκάψει. 
Η μίρκατ-φύλακας θα είναι η πρώτη που θα βγει από το λαγούμι της, θα ερευνήσει για αρπακτικά ζώα κι αν δεν υπάρχει καμιά απειλή θα δώσει σήμα για να βγουν και τα υπόλοιπα ζώα στην επιφάνεια.
Τα μίρκατ είναι ζώα που υπάρχουν σε πολλούς ζωολογικούς κήπους.
Φωτογραφία  Toni
Φωτογραφία  ewanr
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...