Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Pamukkale - Κάστρο από βαμβάκι

"Κάστρο από βαμβάκι"
Αυτό σημαίνει η λέξη Pamukkale στην τουρκική γλώσσα. Το Pamukkale βρίσκεται στη νοτιοδυτική Τουρκία στο Denizli. Η περιοχή διαθέτει ιαματικές πηγές. 
Φωτογραφία: MichaelFrey

Ήταν πολύ τουριστική κι έτσι  στα μέσα του 20ου αιώνα χτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ιεράπολης, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Επίσης φτιάχτηκε δρόμος για να διευκολύνεται η πρόσβαση. 
Η περιοχή κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (1988) και έτσι τα ξενοδοχεία κατεδαφίστηκαν και στη θέση του δρόμου κατασκευάστηκαν τεχνητές πισίνες.
Φωτογραφία: Diliff

Στην περιοχή υπάρχουν 17 ιαματικές πηγές με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 35-100 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμές αυτές πηγές χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικές από το 2ο αιώνα Π.Χ. Άνθρωποι έρχονταν στις πηγές για να θεραπευτούν από τις ασθένειές τους και πολλοί πέθαιναν εκεί. Έχουν βρεθεί πολλές σαρκοφάγοι.
Φωτογραφία: Mbz1

Η υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα, που δημιούργησε τις ιαματικές πηγές, διοχέτευσε το διοξείδιο του άνθρακα μέσα σε μια σπηλιά, που ονομάζεται Πλουτώνιο, δηλαδή "τόπος του θεού Πλούτωνα". Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τους ιερείς της θεάς Κυβέλης, που είχαν βρει τρόπους να προστατεύονται από τα ασφυκτικά αέρια.

Φωτογραφία: Kitkatcrazy 

Φωτογραφία: Paddy


Φωτογραφία: Kitkatcrazy 

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...