Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Πασχαλίτσα - Το πιο συμπαθητικό έντομο

Η πασχαλίτσα (επιστημονική ονομασία: Κοκκινέλη η επτάστικτοςCoccinella septempunctata) είναι κολεόπτερο έντομο. Ανήκει στην οικογένεια Κοκκινελίδες. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες λαμπρίτσα και κοκκινέλη. Φθάνει σε μήκος τα 6 χιλιοστά. Τρέφεται με βλαβερά έντομα και για το λόγο αυτό θεωρείται ωφέλιμο έντομο.
Aγαπημένη της τροφή είναι η μελίγκρα. Eμφανίζεται σε μέρη που δεν έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και καταναλώνει τεράστιες ποσότητες από μελίγκρες. Eχει υπολογιστεί ότι στη διάρκεια τής ζωής της, μία μόνο πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 5.000! Γι' αυτό και προνύμφες ή αυγά πωλούνται στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται στην οικολογική κηποτεχνία και γεωργία
Φωτογραφία Reytan
Το ζώο έχει μικρό κεφάλι, που κρύβεται κάτω από τον προθώρακα και κεραίες που έχουν την ικανότητα να συστέλλονται. Τα φτερά του καλύπτονται από έλυτρα, τα οποία έχουν χρώμα κόκκινο. Επάνω τους υπάρχουν επτά μαύρα στίγματα (βούλες). Στο γεγονός οφείλεται και η επιστημονική ονομασία του εντόμου.
Η πασχαλίτσα γεννά πολλά αυγά. Όταν βγαίνουν από αυτά οι προνύμφες είναι μεγάλες σε μήκος και έχουν έξι πόδια. Οι προνύμφες, όπως και τα τέλεια έντομα, μπορούν να τραφούν με αφίδες και επίσης με άλλα έντομα, που είναι επιζήμια για τη γεωργία.
Τα στίγματα και τα ζωηρά τους χρώματα τις κάνουν μη ελκυστικές στα αρπακτικά. Αν η πασχαλίτσα νιώσει ότι απειλείται, εκκρίνει ένα υγρό με απαίσια γεύση, από τις αρθρώσεις των ποδιών της.  Oταν καταλάβουν ότι κινδυνεύουν, πέφτουν στο έδαφος και «παριστάνουν» τα νεκρά, μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. O πιο συνηθισμένος εχθρός τους είναι τα πουλιά.
Σύμφωνα με την παράδοση η πασχαλίτσα φέρνει γούρι.  Αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά παραπέμπει στα οφέλη που μας παρέχει το συμπαθές φτερωτό εξάποδο - το μόνο από τα έντομα που κανείς δεν σιχαίνεται να κρατήσει στα χέρια.
Πηγή 1  2

4 σχόλια:

  1. Πως μπορώ να κάνω εκτροφή πασχαλίτσας. Τι χρειάζεται από πλευράς εγκαταστάσεων και τροφής. Τέλος ποιος μπορεί να ενδιαφερθεί για τις προνήμφες που θα παραχθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω κάτι γι' αυτά που ρωτάς. Φαντάζομαι ότι με αναζήτηση στο διαδίκτυο κάτι θα βρεις!!

      Διαγραφή
  2. μακαρι παναγια μου,να τις χιλιοπολλαπλασιασει ο θεος παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...