Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κοάλα - το ζώο με τον μικρότερο εγκέφαλο στον κόσμο

Το συμπαθητικό μαρσιποφόρο, φυτοφάγο ζώο της Αυστραλίας. 
Η λέξη "κοάλα" προέρχεται από τη λέξη "γκούλα" της διαλέκτου "Νταρούκ". Άλλη ονομασία που δόθηκε στο ζώο από τους Ευρωπαίους αποίκους ήταν "Η ντόπια αρκούδα". Η επιστημονική του ονομασία είναι Phascolarctos cinereus και προέρχεται από την ελληνική λέξη"φάσκολος", που σημαίνει "σάκος, μάρσιπος" και τη λέξη "άρκτος" που σημαίνει "αρκούδα". 
Φωτογραφία Diliff
Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του ζώου.
  • Τα φύλλα του ευκαλύπτου είναι η αποκλειστική τροφή του.
  • Τα δάχτυλά του έχουν μεγάλα κοφτερά νύχια, που το βοηθούν να σκαρφαλώνει στα δέντρα.
  • Έχει ασυνήθιστα μικρό εγκέφαλο, που δεν υπερβαίνει σε ποσοστό το 0,2% του βάρους του σώματός του. Το 40% της κρανιακής κοιλότητας καταλαμβάνεται από υγρό. Είναι το μόνο ζώο στη γη με τόσο ελαττωμένο εγκέφαλο. Αυτό ίσως οφείλεται στη διατροφή του που είναι χαμηλή σε ενέργεια. Οι πρόγονοι του σύγχρονου κοάλα είχαν εγκέφαλο που γέμιζε ολόκληρη την κρανιακή κοιλότητα.
Φωτογραφία  Sklmsta
  • Το θηλυκό μπορεί να γεννήσει ένα μικρό κάθε 12 χρόνια. Το μικρό όταν γεννιέται έχει το μέγεθος φασολιού. Μένει στο μάρσιπο της μητέρας του για έξι μήνες και άλλους άλλους έξι μήνες η μητέρα κουβαλάει το μικρό στην πλάτη της.
  • Είναι από τα λίγα θηλαστικά (εκτός των πρωτευόντων) που έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Μάλιστα τα αποτυπώματά του μοιάζουν τόσο πολύ με τα ανθρώπινα, που ακόμα και με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο είναι δύσκολα να τα ξεχωρίσουμε.
  • Συμπεριλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών IUCN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...