Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Παλιρροιακές δίνες-Ένας φυσικός κίνδυνος

Παλιρροιακή δίνη είναι η δίνη που σχηματίζεται από τη συνάντηση δύο παλιρροιακών ρευμάτων, συνήθως σε αμφίγειο π.χ. μεταξύ νήσων διαφορετικού μεγέθους και σχετικά μικρής μεταξύ τους απόστασης ή μεταξύ νήσου και της, σε μικρή απόσταση, έναντι ηπειρωτικής ακτής. 
Οι παλιρροιακές δίνες λέγονται κοινώς και ρουφήχτρες. 
Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και περιλαμβάνεται στους φυσικούς κινδύνους. Οι δίνες αυτές στο βόρειο ημισφαίριο είναι δεξιόστροφες ενώ στο νότιο ημισφαίριο είναι αριστερόστροφες, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο και επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως ο υφιστάμενος κυματισμός, η διαμόρφωση της ακτής κ.λ.π. 
Η μεγαλύτερη γνωστή ρουφήχτρα είναι η Saltstraumen στην Nordland, 30 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Bode, στη Νορβηγία. Η  δίνη αυτή υπάρχει εδώ και 2000-3000 χρόνια. Έχει ταχύτητα 40 χιλιόμετρων την ώρα, ενώ όλες οι άλλες φτάνουν σε ταχύτητα 20-25 χιλιόμετρων την ώρα. 
Η δίνη Saltstraumen στη Νορβηγία
Φωτογραφία Clemensfranz
Η δίνη Moskstraumen στα ανοιχτά των νήσων Lofotten στην Νορβηγία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο με ταχύτητα 27,8 χιλιομέτρων την ώρα. Η δίνη αυτή είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο γιατί παρουσιάζεται στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ οι περισσότερες δίνες παρατηρούνται σε περιορισμένα στενά ή σε ποταμούς. 
Η δίνη Moskstraumen
Φωτογραφία Hopfenpflücker
Η δίνη Old Sow στο New Brunswick  στον Καναδά είναι η τρίτη ταχύτερη στον κόσμο με ταχύτητα 27,6 χιλιομέτρων την ώρα. 
Είναι η μεγαλύτερη δίνη στο δυτικό ημισφαίριο.
Η δίνη Old Sow στον Καναδά
Άλλη αξιοσημείωτη παλιρροιακή δίνη αναπτύσσεται στα στενά Naruto στην Ιαπωνία. Είναι η ταχύτερη δίνη στην Ιαπωνία και η τέταρτη ταχύτερη στον κόσμο με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα.  
Η δίνη στο Naruto της Ιαπωνίας
Φωτογραφία Hellbuny
Επίσης σημαντικές δίνες που παρατηρούνται στον κόσμο είναι: η λεγόμενη "δίνη της βραχονησογέφυρας του Σεν" και οι δίνες της βορειοδυτικής Σκωτίας, που οι Σκώτοι ναυτικοί χαρακτηρίζουν "χύτρες αφρίζουσες". 
Οι ισχυρές δίνες έχουν σκοτώσει πολλούς απρόσεκτους ναυτικούς, όμως η δύναμή τους τείνει να μεγαλοποιείται από τη φαντασία.
Η δίνη Saltstraumen στη Νορβηγία
Η δίνη Naruto στην Ιαπωνία

Πηγές 1  2  3  4  5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...