Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το ψηλότερο, σκαλισμένο σε βράχο, άγαλμα στην Ευρώπη.

Η Δακία, στην αρχαιότητα, βρισκόταν σε μια μεγάλη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που οριοθετείται στο βορρά από τα Καρπάθια, στο νότο από τον ποταμό Δούναβη, δυτικά από τον ποταμό Τίσα και ανατολικά από το ποταμό Τύρα. Πρωτεύουσα του βασιλείου της Δακίας (82π.Χ.) ήταν η Ζαρμιζεγεθούσα. Ο βασιλιάς Δεκέβαλος (87-106 μ.Χ) ήταν αυτός που έφερε στη Δακία τον Ελληνορωμαϊκό πολιτισμό.
Στις όχθες του Δούναβη, σε μια βραχώδη περιοχή, κοντά κοντά στην πόλη Orsova στη Ρουμανία βρίσκεται ένα εντυπωσιακό άγαλμα του βασιλιά της Δακίας, Δεκέβαλου. Είναι σκαλισμένο πάνω στο βράχο και έχει ύψος 40 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα. 
Είναι το ψηλότερο, σκαλισμένο σε βράχο, άγαλμα στην Ευρώπη. 
Φωτογραφία AudreyH
Η ιδέα για τη δημιουργία του αγάλματος ανήκει σε έναν Ρουμάνο επιχειρηματία και ιστορικό με το όνομα Iosif Constantin Drăgan. Χρειάστηκαν 10 χρόνια (1994-2004) και 12 γλύπτες,  για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του  και κόστισε πάνω από ένα εκατομμύρια δολάρια. Μπροστά ακριβώς από το άγαλμα βρίσκεται μια αρχαία πλάκα (Tabula Traiana), η οποία αποτελεί μνημείο για τις νίκες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  επί του βασιλείου της Δακίας το 105 μ.Χ. 
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...