Η Atropa Belladonna είναι ένα φυτό ενδημικό της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της δυτικής Ασίας. Ο φυσιοδύφης Διοσκουρίδης έδωσε στο φυτό αυτό το όνομα. Θεωρείται ότι ήταν τόσο εξοικειωμένος με την φύση και τις ιδιότητες των φυτών ώστε ήταν πάντα εύκολο γι' αυτόν να βρίσκει καταπληκτικά κατάλληλες ονομασίες γι' αυτά.
Το όνομα Atropa Belladonna είναι ένα καλό παράδειγμα πάνω σ' αυτή τη θεωρία, γιατί το όνομα του γένους αναφέρεται στην Μοίρα Άτροπο της Ελληνικής μυθολογίας, την άκαμπτη που κόβει το νήμα της ζωής, υπονοώντας την δραστηριότητα του δηλητηρίου.
Η προέλευση του ονόματος του είδους δεν έχει ξεκαθαριστεί. "Belladonna" στα ισπανικά σημαίνει "ωραία γυναίκα" όπως επίσης και στα ιταλικά. Προφανώς αναφέρεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας χρησιμοποιούσαν τον χυμό του φυτού ο οποίος περιέχει ατροπίνη, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλουν τις κόρες των ματιών τους ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες.
Φωτογραφία Llez
Φωτογραφία Llez
Ποώδες, πολυετές φυτό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 1,5 μέτρα
Τα άνθη του είναι σε σχήμα καμπάνας με πρασινωπό-μωβ χρώμα και λίγο αρωματικά.
Μετατρέπονται σε μαύρους γυαλιστερούς καρπούς σφαιρικού σχήματος, που περιέχουν πορφυρόχρωμο χυμό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά. Τα ξερά φύλλα περιέχουν ατροπίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση.
Η Μπελαντόνα είναι ένα γοητευτικό και ταυτόχρονα ύπουλο φυτό. Eίναι εξαιρετικά δηλητηριώδης. Ο υψηλός βαθμός τοξικότητας της υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού και ιδιαίτερα στους σπόρους, τις ρίζες και τα φύλλα.
Φωτογραφία Zell
Ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, καλλυντικό και δηλητήριο. Πριν τον μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν ως αναισθητικό σε χειρουργικές επεμβάσεις. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν δηλητήριο. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης που προέρχεται από Μπελαντόνα είναι στεγνό και καυτό στόμα, κόκκινο δέρμα, ναυτία, σύγχυση και ντελίριο.
Φωτογραφία Llez
Οι ομοιοπαθητικοί συνιστούν την Μπελαντόνα για ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Όλα τα μέρη της Μπελαντόνας χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική θεραπεία. Το φυτό κοπανιέται και πιέζεται με το χυμό ανακατεμένο με αλκοόλ για να διαλυθεί. Στη λαογραφία, θεωρήθηκε ότι οι μάγισσες έφτιαχναν μια αλοιφή με μπελαντόνα και άλλα δηλητηριώδη φυτά, που τις βοηθούσε να πετούν.
Το φυτο αυτο σκοτωνει η απλος διλιτιριαζει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιάβασα στη wikipedia ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Διαγραφήhttp://en.wikipedia.org/wiki/Atropa_belladonna