Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Qasr Amra - Το κάστρο της ερήμου

Τα "Κάστρα της Ερήμου" αποτελούνται από μια σειρά κάστρων και οχυρών διάσπαρτων στην έρημο, στο ανατολικό τμήμα της Ιορδανίας. Οικοδομήθηκαν μεταξύ του 7ου και 8ου αιώνα, υπό την ηγεσία των χαλίφηδων της δυναστείας Ουμμαγιάντ. 
Τα περισσότερα από τα κτίσματα σήμερα είναι κατεστραμμένα.
Το Κασρ Άμρα- Qasr Amra, που σημαίνει "μικρό παλάτι της Άμρα",  είναι το πιο γνωστό από τα κάστρα της ερήμου και βρίσκεται στην ανατολική Ιορδανία. Χτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα (πιθανότατα μεταξύ 711 και 715 μ.Χ.) από τον χαλίφη Γουαλίντ Α', ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή την περίοδο εκείνη. 
Φωτογραφία  GregAsche
Το κάστρο είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα πρώιμης Ισλαμικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για ένα χαμηλό κτήριο, χτισμένο από ασβεστόλιθο και βασάλτη. Το κάστρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως αναπαυτήριο από τον χαλίφη ή τους πρίγκηπές του, είναι καλυμμένο με νωπογραφίες, που απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού (θηλαστικών που έχουν προ πολλού εξαφανιστεί από τη Μέση Ανατολή λόγω του κυνηγιού), σκηνές κατανάλωσης φρούτων και κρασιού και γυμνές  γυναίκες. Τα αποδυτήρια είναι διακοσμημένα με σκηνές που απεικονίζουν ζώα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως π.χ. να παίζουν μουσική. 
Σε μια άλλη νωπογραφία, που είναι ασαφής, απεικονίζεται ένας άγγελος να κοιτά προς τα κάτω σε μια καλυμμένη ανθρώπινη μορφή. Πιστεύεται ότι είναι μια σκηνή θανάτου.
Περιέχει επίσης ένα σύμπλεγμα μπάνιου με οροφή με τρεις θόλους, γεγονός που προδίδει Ρωμαϊκή επιρροή. Σε ένα τμήμα του μπάνιου υπάρχει μια ακριβής αναπαράσταση του ζωδιακού κύκλου. 
Φωτογραφία  Bontenbal
Μια εικόνα που είναι γνωστή ως "οι έξι βασιλιάδες" απεικονίζει τον χαλίφη με άλλους πρίγκηπες. Κοντά στην εικόνα αυτή ανακαλύφθηκε η ελληνική λέξη "ΝΗΚΗ", γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές, φανερώνει την πρόθεση του χαλίφη να κυριαρχήσει στους εχθρούς του. 
Σήμερα το Κασρ Άμρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα κάστρα της ερήμου, με κάποιες νωπογραφίες του να έχουν φθαρεί από γκράφιτι. 
Ωστόσο βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια αποκατάστασης. Ορατά είναι το πηγάδι και το υδραυλικό σύστημα. Η εγκαταλειμμένη δομή του επανακαλύφθηκε το 1898 από τον Αλοίζ Μούζιλ. 
Φωτογραφία  Cybjorg
Ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1985, ως "αριστούργημα ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας", "μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία πολιτιστικής παράδοσης" και "αξιοσημείωτο παράδειγμα τύπου κτηρίου, αρχιτεκτονικού ή τεχνολογικού συνόλου ή τοπίου που απεικονίζει ένα σημαντικό στάδιο της ανθρώπινης ιστορίας".
Φωτογραφία  KoS
Άλλα κάστρα της ερήμου είναι τα: Κασρ Αλ-Κάσταλ, Κασρ Αλ-Μουγακκάρ, Κασρ Μουσάττα, Κασρ Χαμμάμ Ασσάραχ, Κασρ Χαλλαμπάτ, Κασρ Καράνα, Κασρ Τούμπα και Κασρ Άζρακ, Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ανατολικά του Αμμάν.
Κασρ Χαλλαμπάτ
Φωτογραφία  TheLastShot
Κασρ Καράνα
Φωτογραφία  Daniel Case
Κασρ Άζρακ
Φωτογραφία Zone42
Πηγές  1   2 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...