Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ζωολόγοι ανακαλύπτουν 200 νέα είδη σε τροπικά δάση


Ομάδα ζωολόγων πλαισιωμένη από επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων διαφόρων πανεπιστημίων ανακάλυψαν τουλάχιστον 200 νέα είδη πανίδας και χλωρίδας στη διάρκεια αρκετών αποστολών σε ανεξερεύνητες μέχρι στιγμής τροπικές περιοχές στην Παπούα Νέα Γουινέα, στον Ειρηνικό ωκεανό.
Οι περιοχές ονομάζονται Nakanai Mountains και Muller Range. Είναι δε τόσο μαγευτικές που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη που συνάντησαν τα μέλη των αποστολών ήταν ένα μικρό ορεινό ποντίκι, που όχι μόνο αντιπροσωπεύει ένα νέο είδος αλλά είναι τόσο ιδιαίτερο, που θα καταχωριστεί σε δικό του γένος.
Το ποντίκι διαθέτει ουρά που στην απόληξή της γίνεται αιχμηρή και λευκή. Τα μπροστινά του δόντια που προεξέχουν υποδηλώνουν πως ζει κυρίως κάτω από το έδαφος, όπου σκάβοντας ανοίγει τρύπες και σήραγγες.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης 24 νέα είδη βατράχων, μεταξύ αυτών ένα του γένους Platymantis, που γεννά τα αβγά του στη στεριά, παρακάμπτοντας το στάδιο των γυρίνων. Στα νέα ζωικά είδη περιλαμβάνονται αράχνες και έντομα, όπως και μια ακρίδα που εντυπωσιάζει με τα ροζ μάτια της.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Conservation International, που είχε την πρωτοβουλία αυτών των αποστολών, ευελπιστεί πως η ανακάλυψη τόσων νέων ειδών θα οδηγήσει στην ανακήρυξη των συγκεκριμένων περιοχών σε προστατευόμενες, λαμβάνοντας έτσι τη θέση που τους αρμόζει στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς.
Πηγή: 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...