Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ο κρατήρας του Βρέντεφορντ-ο μεγαλύτερος κρατήρας της Γης

Ο κρατήρας του Βρέντεφορντ είναι ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος κρατήρας στην επιφάνεια της Γης. Βρίσκεται στη νότια Αφρική, 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ και πήρε το όνομά του από την πόλη Βρέντεφορντ που χτισμένη μέσα του και κοντά στο κέντρο του κρατήρα. 
Η περιοχή αναφέρεται επίσης και ως "θόλος του Βρέντεφορντ" ή ως "δομή πρόσκρουσης στο Βρέντεφορντ". 
Το 2005 προστέθηκε στον κατάλογο περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, λόγω της γεωλογικής σημασίας του. 
Ο κρατήρας δημιουργήθηκε από έναν αστεροειδή που χτύπησε τη Γη. Ήταν ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει χτυπήσει ποτέ τη Γη. Υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο μεγαλύτερη από 10 χιλιόμετρα, ενώ το αρχικό μέγεθος της δομής του πεδίου της πρόσκρουσης πιστεύεται ότι είχε διάμετρο 250 χιλιόμετρα ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη. Ο κρατήρας σήμερα έχει διάμετρο 300 χιλιόμετρα. 
Φωτογραφία Júlio Reis
Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια έτη, κάτι που τοποθετεί χρονικά την πρόσκρουση κατά την διάρκεια της Παλαιοπρωτεροζωικής εποχής. Είναι ο δεύτερος σε ηλικία, κρατήρας στη Γη, λίγο νεώτερος από τον κρατήρα Suavjarvi στη Ρωσία. (Αυτός είναι ηλικίας 2,4 δισεκατομμυρίων ετών, έχει διάμετρο 16 χιλιόμετρα και στο κέντρο του έχει σχηματιστεί μια λίμνη).
Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο θόλος στο κέντρο του κρατήρα του Βρέντεφορντ διαμορφώθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη. 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στοιχεία αποκάλυψαν ότι η περιοχή ήταν ο τόπος που έπεσε μια τεράστια βολίδα, σχηματίζοντας και άλλους κώνους κοντά στην κοίτη του ποταμού Βαλ.
Ο κρατήρας του Βρέντεφορντ παρέχει σημαντικά στοιχεία για τη γεωλογική ιστορία της Γης και είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της εξέλιξης του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...