Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Δεξιόχειρες ή αριστερόχειρες; Και στο ζωικό βασίλειο επιλέγουν


Οι επιστήμονες πίστευαν παλαιότερα ότι το ανθρώπινο είδος είναι το μοναδικό που χρησιμοποιεί τη μία πλευρά του σώματος. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν καταγραφεί πολλά παραδείγματα ζώων με ανάλογη συμπεριφορά. Το ερώτημα είναι σε ποια περίοδο της εξελικτικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε ο διαχωρισμός αριστερόχειρων και δεξιόχειρων.
Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένο ότι η επικράτηση της χρήσης του δεξιού χεριού για τις καθημερινές δραστηριότητες περιορίζεται στους ανθρώπους, καθώς μόνο αυτοί διαθέτουν μη συμμετρικό εγκέφαλο, με διαφορετικά καθήκοντα για το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν πως η συγκεκριμένη ανατομική διάκριση εμφανίζεται αποκλειστικά στον άνθρωπο. Κατά τη άποψή τους, το αριστερό ημισφαίριο, που λειτουργεί ως κέντρο για τη γλώσσα, και η κινητική δεξιότητα του δεξιού μας χεριού συνιστούν αποκλειστικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο μελέτησαν ζώα που στις καθημερινές ασχολίες τους δείχνουν να επιλέγουν τη μία ή την άλλη πλευρά του σώματός τους. Ως εκ τούτου, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η μη συμμετρική λειτουργία του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ζωικό βασίλειο, με παραδείγματα από όλα τα είδη των θηλαστικών.
Όπως εκτιμούν πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο νευροψυχολόγος Giorgio Vallortigara του Πανεπιστημίου Trento της Ιταλίας και η βιολόγος, ειδική στη μελέτη της συμπεριφοράς, Lesley Rogers του Πανεπιστημίου Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία, αυτή η ιδιότητα ίσως προέρχεται από έναν κοινό πρόγονο των σπονδυλόζωων που έζησε πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια.
Πηγή: 1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...