Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Το χωριό Καταρράκτης στα Τζουμέρκα


Ο Καταρράκτης βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις των Τζουμέρκων κάτω από την κορυφή Καταφίδι (2.393 μ.). Το χωριό βρίσκεται μεταξύ ορεινών επιβλητικών όγκων και μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο. Το τρεχούμενο νερό, οι βρύσες, τα πλατάνια και τα έλατα συνθέτουν την αισθητική του τοπίου. 
Ο Καταρράκτης είναι κτισμένος σε υψόμετρο 800 μ., απέχει από την Άρτα 63 χλμ.και από τα Ιωάννινα 65 χλμ. Γύρω από το χωριό βρίσκονται οι οικισμοί Κρυοπηγή, Βλαγκάδα, Μηλέα, και Ζγάρα. Πριν από το 1765 το χωριό ήτανε γνωστό ως Σχωρέτσιανα. 
Το χωριό πήρε την ονομασία του από τους παρακείμενους δύο καταρράκτες του, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό, στην περιοχή Σιώποτο. Πρόκειται για δυο καταρράκτες ύψους 35 μέτρων. 
Οι Καταρράκτες αποτελούν προορισμό για μικρές πεζοπορίες. Στο φυσικό χώρο του χωριού κυριαρχούν τα πλατάνια, οι βρύσες, τα μονοπάτια οι έντονες και απότομες κορυφές και οι ρεματιές που το διασχίζουν.
 Εντός του χωριού η βοή από τους καταρράκτες αποτελεί συστατικό στοιχείο της αισθητικής του.
Στο χωριό βρίσκονται πολλές παραδοσιακές υδραυλικές εγκαταστάσεις με τις οποίες οι άνθρωποι της προβιομηχανικής εποχής εκμεταλλεύονταν τη φυσική δύναμη του νερού. 
Στο κάτω άκρο του καταρράκτη βρίσκεται ο νερόμυλος και η νεροτριβή, που ανήκουν στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης ο νερόμυλος και η νεροτριβή της Αγίας Αικατερίνης στον Καταρράκτη και ο νερόμυλος του Χρ. Γραβιά στη Σγάρα.
 Άλλα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι το πέτρινο γεφύρι στη Σγάρα, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Γεώργιος Ζγάρας, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Κωνσταντίνος. 
Το χωριό πανηγυρίζει του Αγίου Γεωργίου (κινητή γιορτή) στη Σγάρα, του Αγίου Κων/νου (21 Μαΐου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), της Αγίας Αικατερίνης (25 Νοεμβρίου). Στο Καταρράκτη υπάρχουν ξενοδοχεία , ψησταριές που προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες και τσίπουρο.
Πηγή φωτογραφίας
Πηγή φωτογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...