Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Naqsh-e Rustam - Οι Περσικοί Σταυροί

Πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Περσέπολης, στο Ιράν. 
Εκεί βρίσκεται ένας βράχος που πάνω του έχουν λαξευτεί τέσσερις τεράστιες πόρτες. Είναι οι είσοδοι για τέσσερις τάφους, που ανήκουν σε Αχαιμενίδες βασιλείς (ένδοξη δυναστεία της Περσίας). 
Έχουν το σχήμα τεράστιων σταυρών, που είναι γνωστοί ως Περσικοί Σταυροί. Όλοι τους είναι φτιαγμένοι σε μεγάλο ύψος από το έδαφος. Η είσοδος του κάθε τάφου είναι στο κέντρο κάθε σταυρού και οδηγεί σε έναν μικρό θάλαμο όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του βασιλιά.  
Σε έναν από τους τάφους υπάρχει επιγραφή που τον προσδιορίζει ως τον τάφο του βασιλιά Δαρείου Α' (522-486 π.Χ.) Οι άλλοι τρεις τάφοι πιστεύεται ότι είναι του Ξέρξη (486-465 π.Χ.), του Αρταξέρξη (465-424 π.Χ.) και του Δαρείου Β' (423-404 π.Χ.), αντίστοιχα.  Εξωτερικά υπάρχουν επτά υπερμεγέθη ανάγλυφα που απεικονίζουν μονάρχες της περιόδου των Σασσανιδών. 
Το ανάγλυφο του Ardashir I, ιδρυτή της δυναστείας των Σασσανιδών
Φωτογραφία  Fabienkhan
Το ανάγλυφο του Shapur I, δεύτερου βασιλιά της δυναστείας των Σασσανιδών.
Απεικονίζει τον θρίαμβό του επί δύο Ρωμαίων βασιλιάδων
Φωτογραφία Fabienkhan
Το παλαιότερο ανάγλυφο χρονολογείται από το 1000 π.Χ.. και απεικονίζει έναν άνθρωπο με ένα παράξενο κάλυμμα στο κεφάλι. Η παράσταση αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης τοιχογραφίας, από την οποία οι περισσότερες παραστάσεις αφαιρέθηκαν από τον Bahram II (βασιλιάς της Περσίας 276-293 π.Χ.). 
Η τοποθεσία έχει πάρει το όνομά της από τον άνθρωπο με το παράξενο κάλυμμα, γιατί πιστεύεται ότι είναι απεικόνιση του μυθικού ήρωα Rostam.
Ka'ba-ye Zartosht-Ο κύβος του Ζωροάστρη
Ένα αινιγματικό οικοδόμημα του 5ου αιώνα π.Χ., που ο σκοπός κατασκευής του δεν έχει διευκρινιστεί.
Σήμερα αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για μια γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Περσών.
Πηγές 1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...