Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Οι Μάντισσες των λουλουδιών

"Μάντισσα ορχιδέα", "Στολισμένη μάντισσα των λουλουδιών", "Περιπλανώμενος βιολιστής", "Ακανθώδης μάντισσα", "Πυγμάχος της Ασίας".
Γνωρίζετε ή μπορείτε να μαντέψετε σε τι αφορούν αυτά τα ονόματα;; Αν όχι, διαβάστε την εγγραφή και δείτε τα πλάσματα που έχουν αυτά τα ονόματα.

Τα γνωστά σε όλους μας αλογάκια της Παναγίας, είναι μια τάξη εντόμων που αριθμεί 2.200 είδη, που χωρίζονται σε 9 οικογένειες. Ονομάζονται Μαντώδη ή Μάντισσες (στα αγγλικά mantis). Το όνομα τους δόθηκε το 1838 από τον εντομολόγο Χέρμαν Μπούρμαϊστερ, λόγω της στάσης των μπροστινών ποδιών τους, τα οποία υψώνονται σαν σε προσευχή. 

Οι Μάντισσες των λουλουδιών είναι είδη που μιμούνται τα λουλούδια. Ο χρωματισμός τους είναι ένα παράδειγμα επιθετικού μιμητισμού, μια μορφή καμουφλάζ. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα και τα σχέδια του θηρευτή δελεάζουν το θήραμα. Τα περισσότερα είδη ανήκουν στην οικογένεια Hymenopodidae. Η συμπεριφορά τους ποικίλλει. Τα περισσότερα είδη όμως αναρριχώνται σε ένα φυτό, φτάνουν μέχρι το άνθος του και περιμένουν το υποψήφιο θήραμα να πλησιάσει.

Το Hymenopus coronatus είναι είδος των τροπικών δασών της νοτιοανατολικής Ασίας. Ένα από τα κοινά τους ονόματα είναι "μάντισσα ορχιδέα". Χαρακτηρίζεται από τον φωτεινό χρωματισμό του και από τη δομή του σώματός του, ιδανικά προσαρμοσμένη για καμουφλάζ, χαρακτηριστικά με τα οποία μιμείται μέρη της ορχιδέας. Τα τέσσερα πόδια του μοιάζουν με τα πέταλα της ορχιδέας. Το είδος αυτό μπορεί να αλλάξει το χρώμα του ανάλογα με το φόντο και από ροζ να γίνει μέχρι και καφέ.
 Φωτογραφία mantidboy
Φωτογραφία mantidboy
Το Creobroter gemmatus είναι άλλο ένα είδος της Ασίας. Το κοινό του όνομα είναι "Στολισμένη μάντισσα των λουλουδιών", λόγω του φανταστικού χρωματισμού του. Τα ενήλικα, έχουν πράσινα φτερά με μια κίτρινη βούλα, που μοιάζει σαν μάτι, σκοπός της οποίας είναι να διώχνει τα αρπακτικά.
Φωτογραφία  itchydogimages
Φωτογραφία  itchydogimages
Το είδος που βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω είναι ο "περιπλανώμενος βιολιστής". Αυτή είναι μία από τις κοινές ονομασίες του Gongylus gongylodes. Ένα αλογάκι της Παναγίας με περίεργη εμφάνιση, η οποία χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά λεπτά άκρα.  
Φωτογραφία yash naravi
Το Pseudocreobotra wahlbergi  είναι η ακανθώδης μάντισσα των λουλουδιών-ένα είδος της νότιας και ανατολικής Αφρικής. Οι αγκαθωτές δομές που έχει το ενήλικο στην κοιλιά του, είναι αυτές που του έδωσαν το όνομά του. Το χρώμα του είναι κυρίως πρασινωπό, αλλά μπορεί να ποικίλλει και να είναι κιτρινωπό, ροζ ή κοκκινωπό, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το εντυπωσιακό σπιράλ στα μπροστινά φτερά του, που έχει τη μορφή του αριθμού εννέα.
Φωτογραφία mantidboy
Φωτογραφία Amada44
Για το τέλος άφησα τον "πυγμάχο της Ασίας" ή αλλιώς Theopropus elegans. Ένα είδος ενδημικό στη νοτιοανατολική Ασία, το οποίο έχει πράσινο χρώμα με λευκά στίγματα. Τα πίσω φτερά τους έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα.
Φωτογραφία Jkadavoor
Φωτογραφία Steven Wong (ATKR)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...