Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Οchna serrulata-το φυτό "Μίκυ Μάους"

Η οικογένεια φυτών Ochnaceae  αποτελείται κυρίως από δέντρα και θάμνους. Έχει 53 γένη και 530 είδη. Το γένος ochna περιλαμβάνει 86 είδη αειθαλών θάμνων και δέντρων, που είναι εγγενή των τροπικών δασών της Αφρικής και της Ασίας. 
Φωτογραφία Deborah Cowder
Το όνομα του γένους προέρχεται από την ελληνική λέξη  "Όχνη", μια λέξη που έχει χρησιμοποιηθεί από τον Όμηρο και σημαίνει "μικρό αχλάδι". Η ochna serrulata είναι ένα από τα είδη του γένους Ochna. Είναι ένα καλλωπιστικό φυτό και κατάγεται από τη νότια Αφρική.
Φωτογραφία nobuflickr
Φωτογραφία endless autumn
Έχει διάφορες ονομασίες, όπως "καρνάβαλος Ochna", "θάμνος μάτι πουλιού" και "θάμνος μίκυ-μάους". Το τελευταίο όνομα οφείλεται στην εμφάνισή του.  Φωτεινά, κόκκινα σέπαλα με τους μαύρους καρπούς κάνουν το φυτό να μοιάζει με το πρόσωπο του Μίκυ-μάους.
Φωτογραφία KENPEI
Φωτογραφία c.young
Είναι ένας μικρός θάμνος, που το ύψος του φτάνει τα 1-2 μέτρα, αν και περιστασιακά μπορεί να γίνει και μικρό δέντρο με ύψος 6 μέτρων. Έχει στενά, επιμήκη φύλλα με οδοντωτές άκρες. Σ' αυτό το χαρακτηριστικό του οφείλεται και το όνομα serrulata, από το λατινικό serrula (μικρό πριόνι).
Φωτογραφία Deborah Cowder
Την άνοιξη κάνουν την εμφάνισή τους μικρά κίτρινα, αρωματικά άνθη, τα πέταλα των οποίων πέφτουν γρήγορα. Πέντε έως έξι καρποί μεγαλώνουν κάτω από τα σέπαλα, πράσινοι στην αρχή, μαύροι και γυαλιστεροί όταν ωριμάσουν. 
Φωτογραφία KENPEI
Φωτογραφία Garden Cottage Nursery
Καθώς οι καρποί αναπτύσσονται τα σέπαλα μεγαλώνουν και παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Έτσι όλο το φυτό μετατρέπεται σε κόκκινο. Μέλισσες και πεταλούδες προσελκύονται από τα άνθη της Ochna serrulata και τα πουλιά τρώνε τους καρπούς της.
Φωτογραφία ch.deff
Φωτογραφία Fritz Geller-Grimm
Το φυτό αυτό είναι πολύ δημοφιλές στους κήπους της Νότιας Αφρικής. Είναι ανθεκτικό και μπορεί να αναπτυχθεί σε ηλιόλουστα μέρη αλλά και σε σκιερά. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσελκύσει κανείς πουλιά στον κήπο του.
Οι Ζουλού χρησιμοποιούν ένα αφέψημα από τις ρίζες του, για να θεραπεύσουν παιδιά από ασθένειες των οστών ή γάγγραινες.
Φωτογραφία scott.zona
Φωτογραφία igomak
Φωτογραφία hunterweeds
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...