Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Η μυστηριώδης πεδιάδα με τα πιθάρια

Στο Λάος, στην επαρχία Xieng Khouang, βρίσκεται η Phonsavan, πρωτεύουσα της επαρχίας. Phonsavan σημαίνει "Ο λόφος του Παραδείσου".
Η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι εκπληκτική. Η ύπαιθρος της Ponsavan κυριαρχείται από καταπράσινους λόφους, δάση με πεύκα, φυλλοβόλα δέντρα και λιβάδια.
Φωτογραφία Torbenbrinker
Κατά τη χειμερινή περίοδο οι καταπράσινοι λόφοι παίρνουν ένα καφε-κόκκινο χρώμα. Οι κίτρινοι ηλίανθοι, που βρίσκονται σε πλήρη άνθηση, προσθέτουν τη δική τους ομορφιά. Σπήλαια, γκρεμοί, υπόγεια ποτάμια, καταρράκτες συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.
Το διασημότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι η "Πεδιάδα με τα πιθάρια".
Φωτογραφία PTD Phonsavan
Η Πεδιάδα με τα πιθάρια είναι ένα μεγαλιθικό αρχαιολογικό τοπίο. Χιλιάδες μεγαλιθικών πέτρινων πιθαριών είναι διάσπαρτα στο οροπέδιο Xieng Khouang. 
Η Πεδιάδα με τα πιθάρια χρονολογείται από την Εποχή του Σιδήρου(500 π.Χ-500 μ.Χ.) και είναι μια σημαντική περιοχή για την μελέτη της προϊστορίας της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κανένας δεν γνωρίζει την ακριβή ηλικία τους, ποιος τα έφτιαξε και για ποιον λόγο.
Φωτογραφία Oliver Spalt
Σε περισσότερες από 90 διαφορετικές τοποθεσίες στην περιοχή υπάρχουν τέτοια πιθάρια, που κυμαίνονται από ένα έως τετρακόσια. Τα πιθάρια  διαφέρουν σε ύψος και διάμετρο. Κυμαίνονται από 1-3 μέτρα και όλα είναι πέτρινα. Δεν έχουν καμία διακόσμηση εκτός από ένα, το οποίο έχει ένα ανθρώπινο ανάγλυφο σκαλισμένο στο εξωτερικό του. Έχουν βρεθεί και μερικά καπάκια με ανάγλυφες παραστάσεις ζώων, όπως μαϊμούδες, τίγρεις και βατράχια.
Φωτογραφία PTD Phonsavan
Φωτογραφία Chaoborus
Οι πρώτες έρευνες στην πεδιάδα συσχέτισαν τα πιθάρια με προϊστορικές μεθόδους ταφής των νεκρών. Ανθρώπινα λείψανα, ταφικά αντικείμενα και κεραμικά, που βρέθηκαν γύρω από τα βάζα από αρχαιολόγους στηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Φωτογραφία Matunn0211
Η επαρχία Xieng Khouang είναι από τις πιο βομβαρδισμένες περιοχές του πλανήτη. Μεταξύ του 1974-1973 εκτεταμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα, με αποτέλεσμα η πεδιάδα να είναι γεμάτη με βόμβες που δεν έχουν εκραγεί (περίπου το 1/3 όσων έπεσαν). Από τις 90 τοποθεσίες της πεδιάδας στις οποίες υπάρχουν πιθάρια, από τις βόμβες έχουν εκκαθαριστεί οι επτά, οι οποίες είναι επισκέψιμες.
Φωτογραφία Vera & Jean Christophe
Θρύλοι στο Λάος μιλούν για μια φυλή γιγάντων που κατοικούσαν εκεί. Τοπικός θρύλος κάνει λόγο για έναν βασιλιά, τον Khun Cheung, ο οποίος αφού νίκησε τον εχθρό του μετά από σκληρή μάχη, έφτιαξε τα βάζα και αποθήκευσε σε αυτά τεράστιες ποσότητες κρασιού, για να γιορτάσει τη νίκη του.
Άλλοι πιστεύουν ότι τα πιθάρια χρησίμευαν για να αποθηκεύεται το νερό της βροχής, κατά τη διάρκεια των μουσώνων, ώστε να είναι διαθέσιμο για τους ταξιδιώτες στις περιόδους της ξηρασίας.
Φωτογραφία Christopher Voitus
Η πεδιάδα με τα πιθάρια είναι χαρακτηρισμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σήμερα η ΟΥΝΕΣΚΟ μαζί με άλλες οργανώσεις και την τοπική κυβέρνηση προσπαθούν να αναπτύξουν και ταυτόχρονα να προστατεύσουν τον αρχαιολογικό αυτό χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι η εκκαθάρισή της από τις βόμβες.
Φωτογραφία Chaoborus
Η Πεδιάδα με τα πιθάρια είναι ένας σημαντικός και μυστηριώδης αρχαιολογικός χώρος που γεννάει μάλλον ερωτήματα, παρά δίνει απαντήσεις.
Φωτογραφία Oliver Spalt
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...