Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Fennec-η μικρότερη αλεπού στον κόσμο

Η fennec είναι ένα είδος αλεπούς, το οποίο ζει στην βόρεια Αφρική, στην έρημο Σαχάρα και την Ασία.  Απαντάται από το Μαρόκο έως την Αίγυπτο, νότια έως τον Νίγηρα και ανατολικά μέχρι τη χερσόνησο του Σινά και το Κουβέιτ.
Φωτογραφία Drew Avery
 Ανήκει στην οικογένεια των κυνοειδών και είναι το μικρότερο μέλος της. Το ζώο αυτό ζυγίζει 0,68-1,6 κιλά, το μήκος του σώματός του κυμαίνεται μεταξύ 24-40 εκατοστών και το ύψος του φτάνει τα 20,3 εκατοστά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι τα ασυνήθιστα μεγάλα αυτιά της, που έχουν μήκος 10-15 εκατοστά.
Φωτογραφία Tim Parkinson
Η μικρή αυτή αλεπού έχει προσαρμοστεί, ώστε να μπορεί να αντέχει στις δύσκολες συνθήκες της ερήμου. Η γούνα της, τα αυτιά της, ακόμα και τα νεφρά της λειτουργούν όλα με τέτοιο τρόπο, που να τη βοηθούν να επιβιώσει.
Φωτογραφία tanakawho
Η γούνα της έχει ένα υπόλευκο χρώμα και είναι πολύ μαλακή.  Τα πέλματα της καλύπτονται από γούνα, για να προστατεύονται από την καυτή άμμο της ερήμου. Τα μεγάλα αυτιά της έχουν τη δική τους χρησιμότητα. Στο τέλος τους έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα, τα οποία απομακρύνουν τη θερμότητα. Επίσης είναι πολύ ευαίσθητα κι έτσι η fennec μπορεί να ακούσει το υποψήφιο θήραμά της, που μπορεί να είναι ακόμα και υπόγεια.
Φωτογραφία Umberto Salvagnin
Είναι ένα νυχτόβιο, παμφάγο ζώο. Τρωκτικά, έντομα, πουλιά, αυγά και κουνέλια είναι οι κυριότερες πηγές διατροφής του. Η fennec μπορεί να ζήσει γι΄αρκετό διάστημα χωρίς νερό, αφού τα νεφρά της λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιορίζεται η απώλεια νερού από το σώμα της. Η αφρικάνικη κουκουβάγια, το καρακάλ, το τσακάλι, η ύαινα και το saluki (ένα είδος σκύλου της περιοχής) είναι οι κυριότεροι θηρευτές της.
Φωτογραφία yvonne n
Είναι ένα κοινωνικό ζώο και ζευγαρώνει μια φορά στη ζωή της. Το κάθε ζευγάρι ελέγχει την περιοχή του. Αναπαράγεται μια φορά κάθε χρόνο. Μετά από περίοδο κύησης 50-52 ημερών γεννιούνται από ένα έως τέσσερα μικρά.
Φωτογραφία Tom Thai
Η διάρκεια ζωής της αλεπούς fennec είναι 14 χρόνια σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Φτιάχνει τη φωλιά της σκάβοντας στην άμμο, είτε σε ανοιχτό χώρο είτε σε σημεία που προφυλλάσσονται από φυτά, διαλέγοντας αμμόλοφους με σταθερή άμμο. 
Οι φωλιές που φτιάχνουν κάτω από την άμμο, σε στέρεα εδάφη, μπορεί να καλύπτουν έκταση 150 τετραγωνικών μέτρων και να έχουν 15 διαφορετικές εισόδους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φωλιές διαφορετικών οικογενειών συνδέονται μεταξύ τους ή βρίσκονται πολύ κοντά.
Όταν το έδαφος είναι μαλακό και η άμμος πιο χαλαρή, η φωλιά τους είναι πιο απλή με μία μόνο είσοδο, που οδηγεί σε έναν μόνο θάλαμο.
Φωτογραφία Tim Parkinson
Η αλεπού fennec δεν απειλείται με εξαφάνιση. Πρέπει όμως να ελεγχθεί το εμπόριό της. Παρόλο που δεν προκαλεί καμιά ζημιά στον άνθρωπο, κυνηγιέται από αυτόν και η γούνα της αποτελεί λάφυρο για τους αυτόχθονες της Σαχάρας και του Σινά.
Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν μια fennec για κατοικίδιο, όπως ακριβώς ένα σκύλο ή μια γάτα. Θεωρείται μάλιστα εξωτικό είδος. Εκτρέφεται για το σκοπό αυτό παρόλο που δεν είναι εξημερωμένο ζώο.
Φωτογραφία Tim Parkinson
Μια αλεπού fenec θεωρείται ότι αποτέλεσε έμπνευση για τον Γάλλο συγγραφέα Antoine de Saint-Exupery, για τη δημιουργία του χαρακτήρα της αλεπούς στον "Μικρό Πρίγκιπα".
Είναι το εθνικό ζώο της Αλγερίας και το παρατσούκλι της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας αυτής. 
Φωτογραφία dierk schaefer

3 σχόλια:

 1. αυτή η αλεπού είναι από τα πιό αγαπημένα μου ζώα και μακαρι να είχα την δυνατότητα να έχω ένα δικό μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ένα πολύ χαριτωμένο ζώο που του αξίζει και πρέπει να ζει στο φυσικό του περιβάλλον.

   Διαγραφή
  2. ναι είναι πραγματικα υπεροχη,αλλα δεν πρεπει να ξεχναμε πως αυτή η αλεπου,πρεπει να βρισκεται στο φυσικο της περιβαλλον γιατι εκει εχει προσαρμοστει και είναι ένα κοσμημα της ερημου.Για αυτόν λοιπον τον λογο πρεπει να την σεβαστοθμε και να μην σκεφτόμαστε εγωιστικα λεγοντας πως αυτό το πλασμα θα ταιριαζε στην αυλη ΜΑΣ.Ο ανθρωπος είναι ένα απληστο ειδος που ότι καλο και ομορφο είναι κατι, θελει να το αποκτησει...και όταν ολοι σκεφτόμαστε ετσι...ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΠΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΕΡΑ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

   Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...