Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η λεοπάρδαλη Αμούρ-το σπανιότερο αιλουροειδές

Η λεοπάρδαλη Αμούρ, που είναι γνωστή και ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας είναι ένα από τα εννιά υποείδη λεοπάρδαλης. 
Πρόκειται για ένα άγριο αιλουροειδές που προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής. 
Φωτογραφία Borek Lupomesky
Είναι ένα από τα πιο σπάνια αιλουροειδή στον πλανήτη. Υπάρχουν μόνο 30-35 ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας υπάρχουν 300 ζώα σε ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Βόρειας Αμερικής.
Η μεγαλύτερη γούνα και το κιτρινωπό χρώμα της είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη λεοπάρδαλη Αμούρ από τα άλλα υποείδη. 
Επίσης έχουν έντονα μπλε-πράσινα μάτια.
Φωτογραφία  Paula-Koala
Το αρσενικό ζυγίζει 32-48 κιλά, ενώ το θηλυκό ζυγίζει 25-43 κιλά. Υπάρχουν περιπτώσεις αρσενικών που φτάνουν μέχρι 60-75 κιλά. Ζαρκάδια, ελάφια Sika, λαγοί και ασβοί αποτελούν θηράματα για τη λεοπάρδαλη.
Η διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση είναι 10-15 χρόνια, ενώ σε συνθήκες αιχμαλωσίας φτάνει τα 20 χρόνια.
Φωτογραφία  Salten.Duck
Η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης έχει χαρακτηρίσει τη λεοπάρδαλη Αμούρ ως "άκρως απειλούμενο ζώο", που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό της περιβάλλον.
Οι λόγοι για τους οποίους το πανέμορφο αυτό ζώο κινδυνεύει να εξαφανιστεί είναι η λαθροθηρία, η αποψίλωση των δασών (αποτέλεσμα συχνών πυρκαγιών), η μειωμένη αναπαραγωγή τους (γεννούν μικρά κάθε δυο χρόνια) και η κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή.
Φωτογραφία  Borek Lupomesky
Καταβάλλονται προσπάθειες από διεθνείς και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία και διατήρηση της λεοπάρδαλης. 
Το Phoenix Fund, στο εσωτερικό της ρωσικής Άπω Ανατολής καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοτόπων του ζώου, ενώ άλλες οργανώσεις προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και προσπαθούν να επιτύχουν την ανάπτυξη πολιτικής, καθώς και επιστημονικής έρευνας με σκοπό τη διατήρηση του υπέροχου ζώου.
Φωτογραφία  stormy80

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ένα πανέμορφο ζώο. Ελπίζω οι προσπάθειες για την προστασία της να έχουν αποτέλεσμα!

      Διαγραφή
    2. θαυμαζω αυτα τα ζωα!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  2. Είναι το ομορφότερο ζώο που έχω δει ειναι κρίμα να εξαφανιστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...