Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Δεν θα υπάρχουν κοράλλια μέχρι το τέλος του αιώνα

Μέχρι το τέλος του αιώνα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θα έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποίησε κορυφαίος επιστήμονας του ΟΗΕ. 
"Άνθρωποι που έχουν ήδη γεννηθεί θα ζήσουν σ' έναν πλανήτη χωρίς κοράλλια", προειδοποιεί ειδικός επιστήμονας.
Σύμφωνα με το βιβλίο "Ο Πλανήτης μας που Πεθαίνει" του καθηγητή Πήτερ Σέιλ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας, στο Ινστιτούτο Υδάτων, Περιβάλλοντος και Υγείας, των Ηνωμένων Εθνών οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται σε τροχιά να γίνουν το πρώτο οικοσύστημα που θα εξαφανιστεί εντελώς από τη Γη.
Αυτό μάλιστα θα συμβεί πριν από το τέλος του αιώνα που διανύουμε, που σημαίνει ότι άνθρωποι που έχουν ήδη γεννηθεί θα ζήσουν σε έναν πλανήτη χωρίς κοράλλια, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μελετούσε για 20 χρόνια τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία.
"Δημιουργούμε μια κατάσταση όπου οι οργανισμοί που φτιάχνουν κοραλλιογενείς υφάλους περιορίζονται τόσο από τις δραστηριότητές μας, που πολλοί από αυτούς θα εξαφανιστούν και άλλοι θα γίνουν πάρα πολύ σπάνιοι", αναφέρει ο Σέιλ και προσθέτει: "Δεν θα μπορούν να κατασκευάσουν υφάλους. Έχουμε αφανίσει πολλά είδη στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα εξαφανίσουμε ένα ολόκληρο οικοσύστημα".
Η κλιματική αλλαγή, η οξείδωση των ωκεανών, αλλά και τοπικές δραστηριότητες, όπως η υπεραλίευση, η μόλυνση και η ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές έχουν οδηγήσει στη μείωση των κοραλλιογενών υφάλων.

2 σχόλια:

  1. Φοβερό!!!!!!!!!!! Ο άνθρωπος τελικά καταστρέφει στο πέρασμά του!!!!!!!!!!!!!
    Καλησπέρα Νίκη, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι το μόνο παράδειγμα αυτό της καταστροφικής μανίας του ανθρώπου. Είναι απογοητευτικό και οδυνηρό. Καλησπέρα Άννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...