Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το άλογο Przewalski - το μοναδικό πραγματικά άγριο άλογο στον κόσμο

Το άλογο Przewalski είναι ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος άγριου αλόγου. Η καταγωγή του του είναι οι στέπες  της κεντρικής Ασίας και συγκεκριμένα της Κίνας και της Μογγολίας. Είναι γνωστό και ως "άγριο άλογο της Ασίας" και ως "άγριο άλογο της Μογγολίας". Έχει πάρει το όνομά του από το Ρώσο γεωγράφο και εξερευνητή Nikolai Przewalski, ο οποίος πρώτος περιέγραψε το ζώο αυτό το 1881.
Φωτογραφία Ltsheras
Τα περισσότερα άγρια άλογα σήμερα, όπως τα αμερικανικά Mustang ή τα Brumby της Αυστραλίας κατάγονται από οικόσιτα ζώα, τα οποία προσαρμόστηκαν στη ζωή στην άγρια φύση. Αντίθετα τα Przewalski δεν εξημερώθηκαν ποτέ και είναι τα μοναδικά πραγματικά άγρια άλογα στον κόσμο.
Το Przewalski είναι το ένα από τα δύο γνωστά υποείδη του Equus ferus. Το δεύτερο είναι το Tarpan, που έχει εξαφανιστεί.
Ο πληθυσμός αυτός του αλόγου, που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, προέρχεται από 9 άλογα από τα 31 που βρίσκονταν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, το 1945. Αυτά τα 9 άλογα με τη σειρά τους προέρχονται κυρίως από σχεδόν 15 άλογα που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία από το 1900. Ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ του Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και επιστημόνων της Μογγολίας είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά των αλόγων αυτών, από τους ζωολογικούς κήπους στο φυσικό τους περιβάλλον στη Μογγολία.
Φωτογραφία  Taronga
Έχουν μυώδες σώμα, το ύψος τους είναι 1,32 μέτρα, το μήκος τους 2,1 μέτρα, έχουν κοντά πόδια σε σχέση με τα εξημερωμένα άλογα, και ζυγίζουν περίπου 300 κιλά.
Φωτογραφία  GerardM
Είναι κοινωνικά ζώα. Τα θηλυκά και τα πουλάρια ζουν σε ομάδες με έναν κυρίαρχο επιβήτορα. Κάθε ομάδα έχει τη δική της εδαφική περιοχή μέσα στην οποία τα μέλη της καθημερινά διανύουν 3-6 μίλια, για να βρουν βοσκή, και πόσιμο νερό. 
Φωτογραφία  Jeff Kubina
Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 300 άλογα  στην άγρια φύση και ο συνολικός αριθμός φτάνει στα 1.500 με αυτά που ζουν σε ζωολογικούς κήπους. 
Φωτογραφία  PWestergate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...