Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Ιβίσκος-ένα καλλωπιστικό φυτό με πολλές χρήσεις

Ο ιβίσκος είναι ένα γένος ανθοφόρων φυτών,  που ανήκει στην οικογένεια Μαχαλώδη και περιλαμβάνει 200 είδη δέντρων, ποωδών φυτών και θάμνων. 
Η καταγωγή του είναι η ανατολική Ασία.
Hibiscus rosa-simensis
Ο κινέζικος ιβίσκος. Το εθνικό λουλούδι της Μαλαισίας, στην οποία ονομάζεται Bunga Raya. Το κόκκινο χρώμα των πετάλων συμβολίζει το θάρρος, τη ζωή και την ταχεία ανάπτυξη της Μαλαισίας.
Φωτογραφία Andrew Fogg
Hibiscus arnottianus
Φωτογραφία  KariM
Τα φύλλα του ιβίσκου έχουν νευρώσεις, εναλλάσσονται κι έχουν μίσχους. Τα άνθη του έχουν πέντε ή περισσότερα μεγάλα πέταλα σε σχήμα κώνου και έντονα χρώματα: κόκκινο, λευκό, ροζ, μωβ και κίτρινο.
Hibiscus scotii
Το είδος αυτό βρίσκεται μόνο στην Υεμένη
Φωτογραφία  Drew Avery
Hibiscus kokio
Φωτογραφία  KariM
Ο ιβίσκος έχει πολλές χρήσεις. 
Χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό, αλλά και για να προσελκύει τις μύγες, τις μέλισσες και τα κολιμπρί. Ο ιβίσκος ο καννάβινος χρησιμοποιείται σε περιοχές της Αφρικής για την κατασκευή, από τις ίνες του, ανθεκτικών σακιών, σκοινιών και χαλιών. Είναι ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας για τις περιοχές αυτές. Από τους σπόρους του παρασκευάζονται ζωοτροφές.
Hibiscus fragilis
Ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, ενδημικό στον Μαυρίκιο, που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
Φωτογραφία  Emoke Denes
Ο ιβίσκος ο σινικός καλλιεργείται στην Κίνα και χρησιμοποιείται στην παρασκευή χαρτιού.
Ο ιβίσκος της Ερυθραίας καλλιεργείται για τα άνθη του, από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα χωνευτικό και τονωτικό.
Hibiscus yellow
Φωτογραφία  Tu7uh
Στο Μεξικό οι αποξηραμένοι ιβίσκοι, που μπορεί να είναι και ζαχαρωμένοι, θεωρούνται λιχουδιά, ενώ το είδος Roselle χρησιμοποιείται ως λαχανικό.
Υπάρχουν είδη ιβίσκου τα οποία αντιπροσωπεύουν έθνη. 
Ο Hibiscus syriacus είναι το εθνικό λουλούδι της Νότιας Κορέας και ο Hibiscus rosa-simensis είναι το εθνικό λουλούδι της Μαλαισίας.
Hibiscus syriacus
Το εθνικό λουλούδι της Νότιας Κορέας. Στην κορεατική γλώσσα ονομάζεται mugunghwa. Η συμβολική σημασία του λουλουδιού προέρχεται από τη λέξη mugung, που σημαίνει "αιωνιότητα" 
Φωτογραφία  Eric Kounce
Hibiscus brackenridgel
Φωτογραφία  Conrado
Ο κόκκινος ιβίσκος είναι το λουλούδι της θεάς Κάλι, στην Ινδουιστική μυθολογία. Επίσης φοριούνται με παραδοσιακό τρόπο από τις γυναίκες της Ταϊτής.
Hibiscus schizopetalus
Ένα είδος με πολύ χαρακτηριστικά πέταλα, που το βρίσκουμε στην ανατολική Αφρική, στην Κένυα, στην Μοζαμβίκη και στην Τανζανία.
Φωτογραφία  Botanischer
Ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά στην θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα και ενδείκνυται για αδυνάτισμα και τόνωση των μαλλιών.
Hibiscus insularis
Άλλο ένα είδος που κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση. Είναι ενδημικό στο νησί Phillip στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό.
Φωτογραφία  Melburnian
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...