Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Κράι Πριμόρσκι-μια ξεχωριστή περιοχή του πλανήτη

Η Ρωσική Άπω Ανατολή είναι το ρωσικό τμήμα της Άπω Ανατολής, δηλαδή τα άκρως ανατολικά μέρη της Ρωσίας, ανάμεσα στη λίμνη Βαϊκάλη στην ανατολική Σιβηρία και στον Ειρηνικό ωκεανό.
Φωτογραφία  TUBS
Ο ποταμός Ussuri διατρέχει τα νότια της περιοχής και ενώνεται με τον ποταμό Αμούρ, τον δέκατο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου και αποτελούν το φυσικό σύνορο με την βορειοανατολική Κίνα.
Φωτογραφία  iliy@au.ru
Η περιοχή είναι γνωστή και ως "βόρεια ζούγκλα" και είναι από τις πιο συναρπαστικές φυσικές περιοχές του κόσμου. Μοναδική άγρια φύση με παρθένα δάση, που είναι λες και δεν τα έχει αγγίξει ο χρόνος.
Φωτογραφία  Pete.J. Danham
Τυπικά είδη της βόρειας τάιγκα και των νότιων υποτροπικών περιοχών συνυπάρχουν εδώ. Η περιοχή είναι διάσημη γι' αυτό το μοναδικό μείγμα. 
Εδώ υπάρχει επίσης η μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας στη Ρωσία, καθώς και μεγάλο αριθμό ενδημικών και σπάνιων ειδών. 
Φωτογραφία  Nikolay Kundysey
Το Κράι Πριμόρσκι ή Πριμόριε είναι το νοτιοανατολικό άκρο της Ρώσικης Άπω Ανατολής και συνορεύει με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. 
Είναι μια ξεχωριστή περιοχή του πλανήτη μας.
Τα βουνά κυριαρχούν στην περιοχή.
 Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης είναι ορεινό και το 80% αυτών είναι δάση. Το τοπίο αποτελούν παράλληλες οροσειρές, με μεγαλύτερη την Sikhote-Alin και καρστικές σπηλιές. Οι οροσειρές κόβονται από βαθιές κοιλάδες και μεγάλους ποταμούς. Ένας από αυτούς είναι ο Ussuri, που έχει μήκος 903 χλμ.
Ο ποταμός Ussuri
Φωτογραφία  Andshel
Το αστέρι του Πριμόριε
Καταρράκτης στον ποταμό Kiyevka. Υπάρχουν πάνω από 20 καταρράκτες στον ποταμό Kiyevkaκαι ο μεγαλύτερος είναι αυτός που βλέπετε στη φωτογραφία.
Φωτογραφία  Pauk
Στα δυτικά και νοτιοδυτικά του Πριμόρσκι κυριαρχούν οι πεδιάδες.  Η λίμνη Khanka που υπάρχει στην περιοχή είναι ένας σημαντικός υγρότοπος. Τροφοδοτείται από 23 ποτάμια, εκ των οποίων τα 8 βρίσκονται στην Κίνα και τα 15 στη Ρωσία.
Το Κράι Πριμόρσκι είναι σημαντικό για της ποικιλία της χλωρίδας του. Υπάρχουν περιοχές τούνδρας, δάση με κωνοφόρα και φυλλοβόλα δέντρα, στέπες. Εδώ διασώζονται και προστατεύονται πολλά και παλαιά είδη φυτών.
Φωτογραφία  YURIY CHERNYAVSKIY
Μεγάλη είναι και η ποικιλία της πανίδας. Ανάμεσα στα ζώα που απαντώνται είναι η μαύρη αρκούδα του Ussuri, η τίγρης Αμούρ, η λεοπάρδαλη Αμούρ (το πιο σπάνιο αιλουροειδές στον πλανήτη και άκρως απειλούμενο), ο λίγκας, το ελάφι της Μαντζουρίας, το ζαρκάδι της Σιβηρίας, το goral (ένα ζώο που μοιάζει με κατσίκα), το ελάφι Sika και πολλά άλλα.
Τίγρης της Σιβηρίας
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους βρίσκεται στο Πριμόρσκι
Φωτογραφία  Babirusa
Η λεοπάρδαλη Αμούρ
Φωτογραφία  Paula-Koala
Tο ελάφι Sika
Φωτογραφία  Altaileopard
Από τα 690 είδη πουλιών που απαντώνται στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ τα 350 βρίσκονται στο Πριμόρσκι. 
Ανάμεσά τους ο μαύρος πελαργός, ο μαύρoς griffon (μαυρόγυπας), ο φολιδωτός χηνοπρίστης κ.ά.
Ο μαύρος γερανός
Φωτογραφία  Chris Eason
O φολιδωτός χηνοπρίστης
Φωτογραφία  BS Thurner Hof
 Πλούσιο είναι και το υδάτινο και θαλάσσιο περιβάλλον, που αποτελεί πολύτιμο πόρο για την περιοχή. Υπάρχει πληθώρα σολομών, καβουριών, taimen και lenoks (είδη ψαριών) κ.ά.
Ωστόσο, η πλούσια ποικιλία άγριας ζωής στο Πριμόρσκι απειλείται από τη λαθροθηρία και το παράνομο εμπόριο των άγριων ζώων. Υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται για την προστασία της άγριας ζωής και τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων. Ανάμεσά τους οι: Wildlife Conservation Society, World Wildlife Fund, Wild Salmon Center και Phoenix Fund.
Φωτογραφία YURIY CHERNYAVSKIY
Πηγές 1  2  3  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...