Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Εκπληκτικά πλάσματα της θάλασσας

Ο υπέροχος κόσμος του βυθού. Μαγευτικός, μυστηριώδης!! 
Πολλά περίεργα πλάσματα ζουν στο βυθό των ωκεανών. Πολλά από αυτά δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα.
Με τη σημερινή εγγραφή θα γνωρίσουμε τους θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες. 
Το όνομά τους  τους αδικεί. Δεν μπορεί να περιγράψει τα εντυπωσιακά αυτά πλάσματα. Κάποια από αυτά τα μικρά θαλάσσια ζώα έχουν παράξενα σχήματα και φανταστικά χρώματα. 
Nembrotha kubaryana
Πολύχρωμο είδος που ζει στα νερά του Ινδικού και του δυτικού Ειρηνικού ωκεανού. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 120 mm. Χρησιμοποιεί τοξίνες προκειμένου να αμυνθεί στις επιθέσεις των αρπακτικών.
Φωτογραφία  Nhobgood
Φωτογραφία  Jens Petersen
Συγχέεται εύκολα με άλλα είδη, όπως το Nembrotha cristata που βλέπετε στη φωτογραφία παρακάτω. Η χαρακτηριστική διαφορά τους είναι ότι ο cristata δεν έχει την πορτοκαλί γραμμή στα πόδια του.
Φωτογραφία  Jenny Huang
Halgerda guahan
Αυτός ο ημιδιαφανής λευκός γυμνοσάλιαγκας με τις κίτρινες λωρίδες είναι ένα είδος για το οποίο πολύ λίγα είναι γνωστά. Απαντάται στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό.
Φωτογραφία  David Burdick
Φωτογραφία  David Burdick
Hermissenda crassicornis
Μικρός με έντονα χρώματα, ο γυμνοσάλιαγκας αυτός είναι γνωστός και ως "ο ιριδίζων θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας". Βρίσκεται σε βραχώδεις ακτές, κόλπους και σε εκβολές ποταμών.
Φωτογραφία  Mial Zinkova,
Το μήκος του φτάνει τα 50 mm. Το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία που ζει, αλλά πάντοτε έχει την πορτοκαλί λωρίδα στην πλάτη του.
Φωτογραφία  DrKjaergaard
Elysia crispata
Το είδος αυτό είναι μεγάλο και ζει στα νερά του δυτικού Ατλαντικού ωκεανού και στην Καραϊβική. Ονομάζεται και "γυμνοσάλιαγκας-μαρούλι" επειδή συχνά έχει πράσινο χρώμα και τα άκρα του είναι κροσσωτά, όπως ένα μαρουλόφυλλο.
Φωτογραφία  LASZLO ILYES
Το μήκος του φτάνει τα 50 mm. Μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα. Εκτός από πράσινο μπορεί να είναι μπλε ή να είναι ανοιχτόχρωμο με κόκκινες ή κίτρινες γραμμές.
Φωτογραφία  Pol Bosch
Mexichromis multituberculata
Το είδος αυτό απαντάται στην Ινδονησία, Μαλαισία, Παπούα Νέα Γουινέα, την Αίγυπτο , την Ταΐλάνδη, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία κ.ά. Χαρακτηριστικό του οι μοβ κηλίδες που περιβάλλουν το σώμα του.
Φωτογραφία  Steve Childs
Janolus fuscus
Το είδος αυτό βρίσκεται στην χερσόνησο Kenai στην Αλάσκα έως την κεντρική Καλιφόρνια και στη βόρεια Ιαπωνία. Ημιδιαφανής με κίτρινα και λευκά άκρα, ο γυμνοσάλιαγκας αυτός βρίσκεται συνήθως σε ρηχά νερά.
Φωτογραφία Daniel Hershman
Πηγές  1  2  3  4  5  6  7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...