Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σπήλαια πάγου-ένας θαυμαστός υπόγειος κόσμος

Ένα σπήλαιο πάγου είναι ένα είδος φυσικού σπηλαίου, που περιέχει σημαντική ποσότητα πολυετών πάγων. Τουλάχιστον ένα τμήμα του σπηλαίου πρέπει να έχει θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, όλο το χρόνο και το νερό πρέπει να έχει ταξιδέψει στην κρύα ζώνη του σπηλαίου.

Αυτό το είδος σπηλαίων περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1900 από τον Άγγλο Edwin Swift Balchο, ο οποίος πρότεινε τον γαλλικό όρο "glacieres". Διαφορετικοί μηχανισμοί ψύξης έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό διαφορετικών σε δομή κι εμφάνιση πάγων. Μπορεί να σχηματιστούν λίμνες πάγου, μια συμπαγής παγωμένη μάζα με πάχος δεκάδων μέτρων και μεγάλη ηλικία. Συσσωρευμένο χιόνι, το οποίο συμπιεσμένο υπό το βάρος της συνεχιζόμενης συσσώρευσης, πέφτει μέσα στην είσοδο ενός σπηλαίου και μπορεί τελικά να σχηματίσει πάγο χονδρόκοκκο, κρυσταλλικό, παρόμοιο με τον πάγο των παγετώνων. Αληθινοί υπόγειοι παγετώνες είναι σπάνιοι. Σταλαγμίτες, μικρά κομμάτια πάγου, κολώνες πάγου και παγωμένοι καταρράκτες είναι μερικοί από τους σχηματισμούς που βρίσκονται σε ένα σπήλαιο πάγου.
Φωτογραφία DragonSpeed
Το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου βρίσκεται στην Αυστρία, κοντά στο χωριό Werfen. Ονομάζεται Eisriesenwelt ή αλλιώς "Κόσμος των παγωμένων γιγάντων". Βρίσκεται μέσα στο όρος Hochkogel, στο τμήμα Tennengebirge των Άλπεων. Εκτείνεται σε μήκος 42 χλμ., αλλά μόνο το πρώτο χιλιόμετρο καλύπτεται από πάγο. 
 Φωτογραφία DebImpact  
Υπέροχοι σταλαγμίτες, όπως ο Πύργος Posselt στην ομώνυμη αίθουσα του σπηλαίου,  σταλακτίτες,  ένας τεράστιος σχηματισμός με το όνομα Great Ice Embankment και ύψος 25 μέτρα, αλλά και το Κάστρο του Hymir, ενός γίγαντα της σκανδιναβικής μυθολογίας, μέσα στο οποίο σταλακτίτες έχουν σχηματίσει το Frigga's Veil ή Όργανο Πάγου, ο Καθεδρικός Ναός Alexander von Mörk και το Παγωμένο Παλάτι, προσελκύουν περίπου 200.000 τουρίστες κάθε χρόνο. 
Φωτογραφία Imdat Solak 
Φωτογραφία DebImpact
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1879 από τον Anton Posselt, έναν Αυστριακό επιστήμονα, ο οποίος εξερεύνησε μόνο τα πρώτα 200 μέτρα του. Ήταν γνωστό στους ντόπιους, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν η πύλη της κολάσεως και αρνούνταν να το εξερευνήσουν. 
Φωτογραφία DebImpact
Ένα από τα πιο σημαντικά σπήλαια πάγου στον κόσμο είναι το Dobšinská στη Σλοβακία. Ανακαλύφθηκε το 1870 και αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από την Ουνέσκο. Από τα 8.874 τετρ. μέτρα του σπηλαίου τα 7.171 καλύπτονται από πάγο. Ο συνολικός όγκος πάγου εκτιμάται σε 125.000 κυβικά μέτρα. 
 Φωτογραφία Martin Kosír
Η ηλικία του σπηλαίου υπολογίζεται σε περίπου 250.000 χρόνια. Το συνολικό μήκος του είναι 1.483 μέτρα και η μέση ετήσια θερμοκρασία του είναι μηδέν βαθμοί Κελσίου. Ο πάγος έχει σχηματιστεί με διάφορες μορφές: πάγος εδάφους, καταρράκτες, σταλακτίτες, στήλες μέσα στις αίθουσες και τους διαδρόμους του.
Φωτογραφία Roland_78
Φωτογραφία swatt42
Στην οροσειρά Low Tatra, στην κεντρική Σλοβακία, υπάρχει ένα από τα παλαιότερα γνωστά σπήλαια πάγου της Ευρώπης. Πρόκειται για το σπήλαιο Demänovská, για το οποίο η πρώτη γραπτή αναφορά γίνεται το 1299. Το σπήλαιο σχηματίζεται από τα υπόγεια ρεύματα του ποταμού Demänovka. Πάγος εδάφους, σταλακτίτες, σταλαγμίτες και στήλες πάγου είναι οι μορφές που έχει σχηματίσει ο πάγος και σε αυτό το σπήλαιο. 
Φωτογραφία Chief Architect
Φωτογραφία Krzyś
Στη Ρουμανία συναντάμε ένα σπήλαιο, που αποτελεί φυσικό θαύμα της χώρας-το σπήλαιο πάγου Scărişoara. Βρίσκεται στην οροσειρά Apuseni, που αποτελεί τμήμα των Καρπαθίων, και αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1863 από την αυστριακή γεωγράφο Arnold Schmidl. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπήλαιο σχηματίστηκε πριν από 3.500 χρόνια, κατά τη διάρκεια των παγετώνων, όταν αυτά τα βουνά καλύπτονται από χιόνι και πάγο, αν και η ακριβής ημερομηνία κατά την οποία το σπήλαιο ανακαλύφθηκε είναι ακόμα άγνωστη. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1165 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει βάθος 105 μέτρων και μήκος 720 μέτρων.
Φωτογραφία Peter Fenďa
 Φωτογραφία bortescristian
Τα σπήλαια πάγου αποτελούν ένα πραγματικό φυσικό θαύμα, ένα θαυμαστό υπόγειο κόσμο παγωμένων γλυπτών και σχηματισμών. Δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες από όμορφα σπήλαια πάγου στον κόσμο, όπως:
 το Serendipity στα Καναδικά Βραχώδη Όρη
Φωτογραφία cbclove
το Crystal στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Φωτογραφία ex_magician 
 Φωτογραφία ex_magician 
το Kungur στη Ρωσία
Φωτογραφία Firefly_v 
 Φωτογραφία Eltonia
το Fish Creek στον Καναδά 
Φωτογραφία beyond20khz
και το Dachstein στην Αυστρία
Φωτογραφία hychiu
Φωτογραφία tsaiid
Πηγές 1 2 3 4 5 6 7 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...