Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Οι ροζ λίμνες του πλανήτη

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά πέντε ροζ λίμνες υπάρχουν στον πλανήτη μας. Αυτές τουλάχιστον βρήκα στο διαδίκτυο. Οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το ροζ χρώμα τους είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και η ύπαρξη βακτηρίων και κάποιων ειδών φυκιών. Σε κάποιες  περιπτώσεις το χρώμα δημιουργείται από  "εξωγενείς παράγοντες" (ας τους πω έτσι και θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοώ).
Ας τις γνωρίσουμε λοιπόν!
Η λίμνη Retba στη Σενεγάλη
Η λίμνη Retba ή Lac Rose βρίσκεται βόρεια  της χερσονήσου Cap Vert στη Σενεγάλη, βορειοδυτικά του Ντακάρ.
Φωτογραφία Middle Africa
Το ροζ χρώμα στα νερά της είναι αποτέλεσμα κυανοβακτηριδίων. Είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιόδους ανομβρίας. Η λίμνη είναι επίσης γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, που φτάνει σε ποσοστό το 40%. Όπως στη Νεκρά Θάλασσα, έτσι και στη λίμνη αυτή, οι άνθρωποι μπορούν να επιπλέουν εύκολα στο νερό. 
Πηγή φωτογραφίας
Μια μικρή βιομηχανία συλλογής αλατιού υπάρχει στην περιοχή. Οι εργάτες βρίσκονται 6-7 ώρες μέσα στο νερό. Για να προστατέψουν το δέρμα τους το τρίβουν με ένα βούτυρο από φυσικό λίπος, που το παίρνουν από το καρπό του δέντρου Shea, που φυτρώνει στην Αφρική.
Η ροζ λίμνη της Αυστραλίας
Πηγή φωτογραφίας
Αυτή είναι μια αλμυρή λίμνη και βρίσκεται στη δυτική Αυστραλία, στο Goldfields-Esperance. Το, κατά περιόδους, ροζ χρώμα της λίμνης οφείλεται στην πράσινη άλγη του νερού και σε βακτήρια.
Πηγή φωτογραφίας
 Όταν το νερό τη λίμνης ξεπερνά σε αλατότητα το θαλασσινό νερό, η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή και κατάλληλες συνθήκες φωτισμού, τότε η άλγη αρχίζει να συσσωρεύει την κόκκινη χρωστική β-καροτένιο. Έτσι η λίμνη παίρνει ένα έντονο ροζ χρώμα. Η  ροζ λίμνη της Αυστραλίας είναι ένας σημαντικός βιότοπος πουλιών.
Πηγή φωτογραφίας
Η λίμνη Hutt στην Αυστραλία
Φωτογραφία Samuel Orchard
Η λίμνη Hutt βρίσκεται στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, στην μεσοδυτική Αυστραλία. Είναι μια αλμυρή λίμνη, επιμήκης με 14 χλμ. μήκος και 2 χλμ. πλάτος. Έχει έκταση περίπου 2.500 στρέμματα.
Το χρώμα της κυμαίνεται από ροζ έως κόκκινο λόγω της ύπαρξης καροτενοειδών, που παράγουν τα φύκια (dunaliella salina).
Περίπου 50 εκτάρια της λίμνης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτών των φυκιών, που έχουν εμπορική αξία, αφού είναι πηγή του β-καροτένιου.
Φωτογραφία JANA82
Η λίμνη Nakuru στην Κένυα
Φωτογραφία Bobmx
Η λίμνη Nakuru βρίσκεται στην Κένυα, νότια της Nakuru και σε υψόμετρο 1.754 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα νερά της λίμνης αυτής δεν έχουν πραγματικά ροζ χρώμα. Αλλά η λίμνη φαίνεται να είναι ροζ από τα εκατομμύρια φλαμίνγκο που συγκεντρώνονται εδώ.
ΦωτογραφίαL.J.Biz
 Η αφθονία της λίμνης σε άλγη είναι ο λόγος συγκέντρωσης των φλαμίνγκο σε αυτήν, αφού βρίσκουν πλούσια τροφή.
ΦωτογραφίαSyllabub
Η ροζ λίμνη του Καναδά
ΦωτογραφίαYann.fauche
Για το τέλος άφησα αυτή τη λίμνη, η οποία μόνο κατ' όνομα είναι ροζ. Τα νερά της έχουν ένα όμορφο βαθυπράσινο χρώμα. Ονομάστηκε ροζ από μια οικογένεια Ιρλανδών, που το 1826 έφτιαξαν μια φάρμα στην περιοχή. 
ΦωτογραφίαBobcatnorth
Βρίσκεται στο Πάρκο Gatineau, στο Κεμπέκ του Καναδά.
Η λίμνη αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά προβλήματα και για το λόγο αυτό απαγορεύεται το κολύμπι, καθώς και άλλες δραστηριότητες.
ΦωτογραφίαBobcatnorth
Πηγές  1  2  3  4

3 σχόλια:

  1. Παράξενο θέαμα το ροζ νερό των λιμνών, έτσι;;;
    Ενδιαφέρον έχουν όμως και θα ήθελα να τις δω από κοντά!!!!!!!!
    Καλησπέρα Νίκη και καλή σου εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Άννα. Πιστεύω ότι αυτή με τα φλαμίνγκο θα είναι ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ροζ πανθηρας σιγουρα θα κανει διακοπες στις λιμνες αυτες,χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...