Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Καλλιτεχνικές μορφές φύσης

Ο Έρνστ Χάινριχ Φίλιπ Άουγκουστ Χέκελ (1834-1919) ήταν διαπρεπής Γερμανός βιολόγος, φυσιοδίφης, φιλόσοφος, φυσικός και καλλιτέχνης. Ανακάλυψε, περιέγραψε και ονόμασε χιλιάδες νέα είδη και χαρτογράφησε ένα γενεαλογικό δέντρο σχετίζοντας όλες τις μορφές ζωής και εισήγαγε πολλούς νέους όρους στη βιολογία, όπως φύλο, φυλογένεση, οικολογία.

Το Kunstformen der Nature-Καλλιτεχνικές μορφές της Φύσης είναι το αποκορύφωμα του καλλιτεχνικού του έργου. Ένα βιβλίο με λιθογραφικές και αυτοτυπικές γκραβούρες, που εκδόθηκε μεταξύ του 1899 και του 1904, σε ομάδες των δέκα αρχικά και ολόκληρο το 1904.
Αποτελείται από 100 γκραβούρες διάφορων οργανισμών, πολλοί από τους οποίους περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον ίδιο.


Σύμφωνα με μελετητή του Χέκελ και συντάκτη των σύγχρονων εκδόσεων του βιβλίου, το έργο "δεν ήταν απλώς βιβλίο εικονογραφήσεων, αλλά η σύνοψη της αντίληψής του για τον κόσμο".




Τα θέματα του Kunstformen der Nature είναι συμμετρικά και οργανωμένα. Το έργο επηρέασε την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό των αρχών του 20ου αιώνα. Πολλοί καλλιτέχνες της Art Nouveau επηρεάστηκαν από τις εικόνες του Χέκελ.

Ο Χέκελ υπήρξε καινοτόμος, μεταρρυθμιστής και τολμηρός στη διατύπωση και την υπεράσπιση των απόψεών του και θεωρείται ως ο τυπικός πατέρας της οικολογίας.


Προς τιμήν του του Έρνστ Χέκελ έχουν ονομαστεί το όρος Χέκελ στις ΗΠΑ, στην ανατολική Σιέρρα Νεβάδα με θέα την Λεκάνη της Εξέλιξης, καθώς και το όρος Χέκελ στη Νέα Ζηλανδία και ο αστεροειδής 12323 Χέκελ.


Πηγή  1  2
(και περισσότερες φωτογραφίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...