Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μπάνκσια-το φυτό που αναγεννιέται μέσα από τις πυρκαγιές

Η μπάνκσια είναι ένα γένος ανθοφόρων λουλουδιών, που περιλαμβάνει 170 είδη. Είναι αγριολούλουδα, αλλά καλλιεργούνται και στον κήπο και είναι ενδημικά στην Αυστραλία. 
Όσον αφορά στο μέγεθός τους, οι μπάνκσιες κυμαίνονται από έρποντα φυτά, ξυλώδεις θάμνους έως δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα. Βρίσκονται σε δάση, σε θαμνώδεις εκτάσεις, ακόμα και σε πιο άγονες εκτάσεις.
Φωτογραφία Gnangarra
Φωτογραφία Gnangarra
Φωτογραφία Gnangarra
Το άνθος της μπάνκσια, στα περισσότερα είδη,  είναι μια επιμήκης ταξιανθία, με χαρακτηριστικές μυτερές άκρες. Ένα άνθος της μπορεί να περιλαμβάνει εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες λουλούδια. Έχει καταγραφεί άνθος του είδους μπάνκσια grandis με 6.000 λουλούδια.
Το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ ή και μωβ. Πολλά είδη ανθίζουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Φωτογραφία Uspn
Φωτογραφία Cygnis insignis
Η μπάνκσια έχει μεγάλη οικολογική αξία. Αυτό γιατί αποτελεί μεγάλη πηγή νέκταρ κι έτσι παρέχει τροφή στα ζώα που τρέφονται με νέκταρ, όπως πουλιά, μικρά θηλαστικά, τρωκτικά, νυχτερίδες. Πολλά από αυτά τα ζώα παίζουν το ρόλο του επικονιαστή για τις μπάνκσιες. Μελέτες έχουν αποδείξει τον σημαντικό ρόλο θηλαστικών και πουλιών στην επικονίαση. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποια είδη μπάνκσιας έχουν ισχυρή μυρωδιά κατά τη νύχτα, πιθανόν για να προσελκύσουν περισσότερους επικονιαστές.
Φωτογραφία Rotatebot
Φωτογραφία Casliber
Φωτογραφία Cygnis insignis
Η μπάνκσια είναι ένα φυτό που έχει προσαρμοστεί στις συχνές πυρκαγιές της Αυστραλίας. Τα μισά περίπου είδη μπάνκσιας καταστρέφονται από τις δασικές πυρκαγιές. Τα φυτά όμως έχουν την εκπληκτική ιδιότητα να αναγεννώνται γρήγορα από τους σπόρους τους. Οι σπόροι του φυτού βρίσκονται μέσα σε ξυλώδη θυλάκια, που το καθένα περιέχει 1-2 σπόρους, ενσωματωμένα στον άξονα της ταξιανθίας. Σε κάποια είδη το θυλάκιο ανοίγει όταν ο σπόρος είναι ώριμος. Σε κάποια άλλα είδη, η φωτιά βοηθά στο άνοιγμα των σπόρων και στην βλάστηση των νέων φυτών.
Φωτογραφία Casliber
Φωτογραφία SatuSuro
Υπάρχουν είδη που γλυτώνουν από τις πυρκαγιές είτε γιατί έχουν παχύ φλοιό που προστατεύει το φυτό, είτε γιατί έχουν αμυλούχα διόγκωση στη ρίζα τους, η οποία τα προστατεύει κι έτσι βγάζουν νέους βλαστούς μετά την πυρκαγιά.
Στην πραγματικότητα οι πυρκαγιές επιδρούν ευεργετικά στην αναγέννηση πληθυσμών μπάνκσιας.
Φωτογραφία MainlandQuokka
Φωτογραφία Casliber
Φωτογραφία Casliber
Κάποια είδη μπάνκσιας θεωρούνται σπάνια και απειλούμενα.
Στην Αυστραλία είναι πολύ δημοφιλή φυτά. Φυτεύονται σε κήπους, δρόμους και πάρκα.
Φωτογραφία Casliber
Φωτογραφία Eric Hunt
Φωτογραφία MainlandQuokka
Φωτογραφία Casliber

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...