Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Καθεδρικός ναός από δέντρα

Ο Giuliano Mauri ήταν Ιταλός καλλιτέχνης (1938-2009), ο οποίος οφείλει τη φήμη του σε πολλές καλλιτεχνικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του. Το έργο του θα μπορούσε να οριστεί ως μια μορφή αρχιτεκτονικής της φύσης.
Το πιο γνωστό έργο του είναι, που είναι και το πιο εντυπωσιακό δείγμα "φυσικής αρχιτεκτονικής" είναι το "Cattedrale Vegetale".
Φωτογραφία Pava
Το έργο αυτό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Arera, στα προάστια του Μπέργκαμο στην Ιταλία. Αποτελείται από ξύλινους πασσάλους (μοιάζουν σαν κολώνες ναού), που σχηματίζουν ένα "κλουβί" μέσα στο οποίο ο Mauri φύτεψε 80 δενδρύλλια γαύρου (δέντρο φυλλοβόλο της οικογένειας caprinus). Οξιές, έλατα, φουντουκιές, σημύδες και άλλα δέντρα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του "ναού'.
Φωτογραφία Obliot
Ο καλλιτέχνης υποστήριζε ότι μέσα σε δεκαπέντε χρόνια η υποστηρικτική δομή σταδιακά θα εξασθένιζε και τα μικρά δενδρύλλια, καθώς θα μεγάλωναν θα σχημάτιζαν έναν εντελώς οργανικό "καθεδρικό ναό".
Φωτογραφία margarete juricich
Φωτογραφία Obliot
 42 κίονες σχηματίζουν έναν βασιλικό "ναό" με πέντε κλίτη. Έχουν χρησιμοποιηθεί 800 κορμοί έλατου και 600 κλαδιά καστανιάς. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους με περισσότερα από 6.000 μέτρα κλαδιών φουντουκιάς. Καθώς τα δέντρα θα μεγαλώνουν θα σχηματίζουν τη φυσική στέγη του "ναού".
Φωτογραφία MsUbuntu
Φωτογραφία Rubber Slippers in Italy
Ο "καθεδρικός ναός" καταλαμβάνει έκταση 650 τετρ. μέτρων, έχει μήκος μεγαλύτερο των 90 μέτρων και πλάτος 80 μέτρων και το ύψος του κυμαίνεται από 16-70 μέτρα.
Ο Mauri έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του "καθεδρικού ναού" το 2001. Δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει το έργο του, αφού πέθανε το 2009. Το ζωντανό μνημείο ολοκληρώθηκε το 2010.
Φωτογραφία margarete juricich
Φωτογραφία Rubber Slippers in Italy
Φωτογραφία Rubber Slippers in Italy
Πηγές  1  2

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...