Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τα Γαλάζια Όρη της Αυστραλίας και οι Τρεις Αδελφές

Στην Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία βρίσκονται τα Γαλάζια Όρη. Είναι μια ορεινή περιοχή, ένα οροπέδιο από ψαμμίτη, που διαμελίζεται από φαράγγια βάθους μέχρι και 760 μέτρα. Το ψηλότερο σημείο του οροπεδίου είναι το όρος Werong με υψόμετρο 1.215 μέτρα.
Απόκρημνοι βράχοι, βαθιές, απρόσιτες κοιλάδες, ποτάμια και λίμνες απαρτίζουν την περιοχή αυτή, που είναι γεμάτη ζωή.
Φωτογραφία fleckchen
Φωτογραφία Roo72
Σπάνια φυτά και ζώα ζουν εδώ. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί "φυσικό εργαστήριο", για τη μελέτη της εξέλιξης του ευκαλύπτου. Το μεγαλύτερο μέρος της ποικιλίας των ευκαλύπτων βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Στη ευρύτερη περιοχή των Γαλάζιων Βουνών βρίσκεται μεγάλο μέρος από την ποικιλομορφία των ευκαλύπτων. Αρχαία δάση με είδη παγκόσμιας σημασίας υπάρχουν στην περιοχή.
Φωτογραφία Adam J.W.C.
400 διαφορετικά είδη ζώων ζουν στα άγρια φαράγγια και στα οροπέδια της ευρύτερης περιοχής. Ζώα σπάνια και απειλούμενα, καθώς και σπάνια ερπετά και αμφίβια. Η περιοχή  έχει χαρακτηριστεί ως "Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά". Από το 2000 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Φωτογραφία Diliff
Φωτογραφία Harryp2
Η περιοχή ονομάζεται "Γαλάζια Όρη" γιατί όταν αυξάνεται η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου saligna, που ευδοκιμεί στην περιοχή, εξατμίζεται και διασκορπίζεται στον αέρα και τότε το ορατό μπλε φάσμα του ηλιακού φωτός διαδίδεται περισσότερο από τα άλλα χρώματα. Το φως που αντανακλάται στο τοπίο, το κάνει να φαίνεται γαλάζιο στο ανθρώπινο μάτι.
Φωτογραφία Diliff
Φωτογραφία Lilly M
Ένας εντυπωσιακός και ασυνήθιστος, βραχώδης σχηματισμός είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής των Γαλάζιων Βουνών. 
Οι Τρεις Αδελφές-η Meehni (922 μ.), η Wimlah (918μ.) και η Gunnedoo (906μ.).
Φωτογραφία Diliff
Φωτογραφία Hendy Ongodjojo
 Ο σχηματισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της διάβρωσης-ο μαλακός ψαμμίτης διαβρώθηκε με την πάροδο του χρόνου από τον άνεμο, τη βροχή και τα ποτάμια. Το θέαμα είναι εκπληκτικό καθώς οι Τρεις Αδελφές αλλάζουν ανάλογα με το φως του ήλιου. Η θέα προς την κοιλάδα Jamison είναι εντυπωσιακή.
Φωτογραφία Athena Lao
Οι Αβορίγινες έχουν έναν μύθο, που συνοδεύει τις Τρεις Αδελφές και λέει τα εξής: Τρεις αδελφές ζούσαν στην κοιλάδα Jamison, μέλη της φυλής Kattomba. Ερωτεύτηκαν τρεις άνδρες από μια γειτονική φυλή (Nepean), αλλά ένας νόμος της φυλής τους απαγόρευε να παντρευτούν. Οι τρεις άνδρες αποφάσισαν να πάρουν τις αδελφές με τη βία. Ακολούθησε μάχη ανάμεσα στις δύο φυλές και οι αδελφές μεταμορφώθηκαν σε πέτρες από τον μάγο της φυλής τους, που θέλησε να τις προστατέψει. Σκοτώθηκε όμως στη μάχη και κανένας άλλος δεν μπορούσε να τις γυρίσει στην κανονική τους μορφή.
Οι Τρεις Αδελφές δέχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο.
Φωτογραφία JJ Harrison
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...