Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Taman Negara-το αρχαιότερο τροπικό δάσος του πλανήτη

Taman Negara στην μαλαισιανή γλώσσα σημαίνει "εθνικό πάρκο". Μέσα σ' αυτό το πάρκο, σε μια έκταση 4.343 τετρ. χλμ. βρίσκεται το δάσος Taman Negara, στη οροσειρά Titiwangsa, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου της Μαλαισίας. 
Το δάσος έχει χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο τροπικό δάσος του κόσμου. Αρχαιότερο από το δάσος του Αμαζονίου ή του Κονγκό έχει παραμείνει αναλλοίωτο εδώ και 130 εκατομμύρια χρόνια.
Φωτογραφία Arkihivov
Φωτογραφία Wilson Loo
Βρίσκεται κοντά στον ισημερινό και είναι η πιο προστατευμένη περιοχή στη χώρα. Απλώνεται στις πηγές τριών ποτάμιων συστημάτων και δέχεται βροχές όλο το χρόνο, περίπου 2.200 mm στα πεδινά και 3.800 mm στα ορεινά. 
Η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 22-26 βαθμούς Κελσίου.
Φωτογραφία Ldc
Φωτογραφία Wilson Loo
Είναι εκπληκτική η χλωρίδα και πανίδα του δάσος. Περίπου 14.000 είδη φυτών, 350 είδη πουλιών, 200 είδη θηλαστικών, ερπετά και αμφίβια και 240 είδη δέντρων μπορούν να βρεθούν μόνο σε ένα εκτάριο γης αυτού του πλούσιου τροπικού δάσους. Συγκριτικά, σε ένα ευρωπαϊκό δάσος τόσα είδη θα μπορούσαν να βρεθούν, κατά μέσο όρο, σε επτά εκτάρια δάσους.
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία Wilson Loo
Ο κατάλογος των άγριων ζώων, που ζουν στο εθνικό πάρκο είναι ατελείωτος. Τίγρεις, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις, ρινόκεροι, τάπιροι, αρκούδες, ελάφια είναι μόνο μερικά από αυτά. 
Τάπιρος της Μαλαισίας-ένα χορτοφάγο, μοναχικό ζώο, που ζει στο δάσος Taman Negara και απειλείται με εξαφάνιση.
Φωτογραφία  Ltshears
Φωτογραφία Jordan Soet
Το ελάφι Samphar
Φωτογραφία Wikigringo
Φωτογραφία studiobatuhitam
Οι φίλοι των εντόμων θα βρουν μια τεράστια ποικιλία στα εκατομμύρια τροπικά έντομα, που βρίσκονται κάτω από τα φύλλα ή σε κορμούς δέντρων. Πεταλούδες, μυρμήγκια και τερμίτες είναι τα πιο κοινά είδη. Ανάμεσά τους και το γιγάντιο μυρμήγκι Cαmponotus gigas,  που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα δύο εκατοστά (παρά το τεράστιο μέγεθός του είναι άκακο και δεν δαγκώνει ποτέ άνθρωπο).
Φωτογραφία Wilson Loo
Ο φασιανός της Μαλαισίας, ενδημικό στα δάση της χερσονήσου της Μαλαισίας. Απειλείται με εξαφάνιση.
Φωτογραφία  Mahbob Yusof
Υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν την ανθρώπινη παρουσία εδώ και 2.000 χρόνια. Χάλκινα αντικείμενα ήρθαν στο φως κατά μήκος του ποταμού Tempeling.
Στην περιοχή του εθνικού πάρκου ζει μια μικρή ομάδα αυτοχθόνων κατοίκων, που ονομάζονται Orang Asli. Οι Negritos, κομμάτι των οποίων αποτελούν οι Orang Asli, θεωρούνται ως οι πρώτοι κάτοικοι της χερσονήσου της Μαλαισίας, των οποίων η παρουσία χρονολογείται εδώ και 10.000 χρόνια. Είναι κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, κυνηγούν με φυσοκάλαμα και ζουν σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Πιστεύουν στην παρουσία πνευμάτων σε διάφορα πράγματα.
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία Wilson Loo
Το πάρκο έχει εξελιχθεί σε διάσημο προορισμό οικοτουρισμού στη Μαλαισία. Υπάρχουν διάφορα γεωλογικά και βιολογικά αξιοθέατα να δει ο επισκέπτης. Μπορούν να απολαύσουν το τροπικό δάσος, ή να παρατηρήσουν τα πουλιά, να κάνουν πεζοπορία μέσα στη ζούγκλα και να θαυμάσουν τη θέα των ποταμών. 
Όλοι οι επισκέπτες πρέπει να πάρουν άδεια από την Υπηρεσία Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων.
Φωτογραφία RoB
Φωτογραφία Julo
Το δάσος Taman Negara είναι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ανεπηρέαστο από το χρόνο και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. 
Για το καλό του πλανήτη μας, ελπίζω να παραμείνει έτσι για πολλά-πολλά χρόνια!!! 
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία Wilson Loo
Φωτογραφία Wilson Loo
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...