Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Καρύταινα-Το Τολέδο της Ελλάδας

Στο νομό Αρκαδίας, στην επαρχία Γορτυνίας, βρίσκεται η ιστορική Καρύταινα. Άλλο ένα παραδοσιακό χωριό της πατρίδας μας. Χτισμένο πάνω στην κορυφή ενός λόφου , σε υψόμετρο 582 μέτρων, γύρω από μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας πόλης Βρένθης.
Φωτογραφία diffendale
Φωτογραφία Costas78
Η Καρύταινα αναφέρεται για πρώτη φορά τον 13ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα.
Το επιβλητικό πετρόκτιστο κάστρο της χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα ερείπια της αρχαίας Βρένθης, που ήταν χτισμένη στην ίδια τοποθεσία. Το ύψος του ξεπερνά τα 110 μέτρα και το πλάτος του τα 40. Τα τείχη του φτάνουν σε ύψος τα 7 μέτρα και σε πλάτος τα 2. 
Το κάστρο της Καρύταινας
Φωτογραφία bmegacity
Το εντυπωσιακό και ισχυρό κάστρο της Καρύταινας της έδωσε στρατηγική σημασία και την ασφάλισε αποτελεσματικά. Ο Κολοκοτρώνης το 1826 χρησιμοποίησε το κάστρο ως ορμητήριο κατά του Ιμπραήμ και ως καταφύγιο για τα γυναικόπαιδα. 
Σήμερα το κάστρο είναι μισογκρεμισμένο. Διατηρεί όμως την παλιά του γοητεία. Το εξωτερικό του διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, το εσωτερικό του όμως είναι ερειπωμένο.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Καρύταινα αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο καπνού, μεταξωτών και κρασιού.
Φωτογραφία Nochoje
Η Καρύταινα είναι μια επιβλητική πέτρινη πολιτεία και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Το κυριότερο αξιοθέατο είναι το κάστρο της. Τα διώροφα πετρόκτιστα σπίτια (πολλά των μέσων του 19ου αιώνα), το κάστρο και οι βυζαντινές εκκλησίες δίνουν στο χωριό αυτό ένα μεσαιωνικό χαρακτήρα, για τον οποίο και ξεχωρίζει. Πλακόστρωτα δρομάκια και καλντερίμια κάνουν τις βόλτες μέσα στο χωριό απολαυστικές.
Από τις εκκλησίες της ξεχωρίζουν η Ζωοδόχος Πηγή, στην κεντρική πλατεία, που χτίστηκε τον 16ο αιώνα, με το τριώροφο κωδωνοστάσιο ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα με πολύ ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της. Στη νότια πλευρά του λόφου βρίσκεται "Η Παναγιά στο κάστρο", "η εκκλησία του Κολοκοτρώνη", με αξιόλογα μαρμάρινα κιονόκρανα, διακοσμημένα σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Φωτογραφία DSLEWIS
Κοντά στην Καρύταινα ρέει ο Αλφειός ποταμός, καθώς και ο Λούσιος που συμβάλλει σ΄αυτόν κοντά στο χωριό. Στα δυτικά του χωριού ο Αλφειός σχηματίζει ένα μεγάλο φαράγγι, συμβάλλοντας έτσι στη φυσική οχύρωσή του. Πάνω στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα, διασώζονται δύο παραδοσιακά γεφύρια, το γεφύρι του Κούκου και το γεφύρι της Καρύταινας. 
Η γέφυρα του Αλφειού
Φωτογραφία diffendale
Το γεφύρι του Κούκου
Φωτογραφία THANASIS DRELIOSIS
Το πρώτο είναι μονότοξο, χτισμένο το 1880 και διασώζεται σε καλή κατάσταση. Το δεύτερο ήταν πεντάτοξο, όμως σε μία μάχη την περίοδο του εμφυλίου καταστράφηκε η κύρια καμάρα του και έτσι παραμένει έως σήμερα κατεστραμμένο. Εντυπωσιακό είναι και το γεφύρι του Ατσιχόλου στον Λούσιο, κοντά στο σημείο συμβολής του με τον Αλφειό.
Το γεφύρι του Ατσιχόλου στον Λούσιο
Φωτογραφία bmegacity
Στην περιοχή αυτή λειτούργησαν στο παρελθόν πολλοί 14 νερόμυλοι και μια νεροτριβή. Ερείπια αυτών σώζονται μέχρι σήμερα. Η παρθένα φύση και η πυκνή βλάστηση χαρακτηρίζουν το χωριό. Στην περιοχή υπάρχει ένα ιδιαίτερο είδος πουλιών, οι βραχοτσομπανάκοι, μικρά πουλιά που το κελάηδημά τους ακούγεται σε όλο το χωριό. 

Φωτογραφία DSLEWIS
Όταν αντικρίζεις την Καρύταινα από μακριά έχει εντυπωσιακή εικόνα, έτσι όπως είναι ριζωμένη στην πλαγιά του βουνού Αχρειοβούνι.
Παλιότερα απεικονιζόταν στην μία πλευρά του χαρτονομίσματος των 5.000 δρχ. Ο μεγάλος μας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, όταν την επισκέφτηκε,  την χαρακτήρισε "Τολέδο της Ελλάδας".
Φωτογραφία DSLEWIS
Φωτογραφία andrew boatswain
Πηγές 1  2

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...