Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι τέσσερις ιερές λίμνες του Θιβέτ

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός λιμνών, διάσπαρτες πάνω στο οροπέδιο του Θιβέτ. Αυτές οι λίμνες, με αλμυρό ή γλυκό νερό, έχουν μαγευτική ομορφιά. Πίσω από καθεμιά υπάρχει μια όμορφη, ιερή ιστορία. 
Αυτές είναι οι τέσσερις ιερές λίμνες του Θιβέτ.
Yamdrok Yumtso
Η λίμνη Yamdrok βρίσκεται στο πάνω μέρος της εικόνας
Πηγή φωτογραφίας
Είναι η μία από τέσσερις ιερές λίμνες του Θιβέτ. Περιβάλλεται από χιονισμένες βουνοκορφές και τροφοδοτείται από πολλά μικρά ποτάμια. Έχει μήκος 72 χιλιομέτρων, το βάθος της είναι άγνωστο και δεν έχει ρεύμα εξόδου στο δυτικό άκρο της.
Έχει πολλούς όρμους και κολπίσκους και το χειμώνα είναι παγωμένη.
Φωτογραφία Gjgy
Οι άνθρωποι του Θιβέτ θεωρούν τις λίμνες, όπως και τα βουνά, ιερές. Πιστεύουν ότι είναι τόποι κατοικίας των θεοτήτων που τους προστατεύουν και ότι έχουν ειδικές πνευματικές δυνάμεις.
Η Yamdrok Yumtso είναι μία από τις τέσσερις ιδιαιτέρως ιερές λίμνες στο Θιβέτ. Πιστεύεται ότι έχει μαντικές ιδιότητες. Όλοι, από τον Δαλάι Λάμα έως τον πιο απλό κάτοικο, κάνουν προσκυνήματα στη λίμνη αυτή. Αποτελεί κομμάτι της πνευματικής ζωής του Θιβέτ και είναι πολύτιμη σαν φυλαχτό. Επίσης λέγεται ότι, αν η λίμνη ξεραθεί τότε το Θιβέτ δεν θα είναι πια κατοικήσιμο.
Φωτογραφία Peter Vigier
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η λίμνη Yamdrok Yumtso είναι η μεταμόρφωση μιας θεάς.
Στα νότια της λίμνης υπάρχει ένα μοναστήρι, το Samding, το οποίο βρίσκεται σε μια χερσόνησο που σχηματίζει η λίμνη. Είναι το μοναδικό μοναστήρι το οποίο διοικείται από γυναικεία μετενσάρκωση. Δεν είναι όμως γυναικείο μοναστήρι. Η γυναίκα ηγούμενος είναι επικεφαλής μιας κοινότητας, που αποτελείται από τριάντα μοναχούς και μοναχές.
Σε ένα από τα μικρά νησιά της λίμνης υπάρχει παλιό κάστρο, που ονομάζεται Pede Dzong.
Φωτογραφία Tianyake
Lhamo Latso
Φωτογραφία su_feng
Η λίμνη Lhamo Latso βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λάσα, σε υψόμετρο περίπου 5.300 μέτρα και καλύπτει έκταση 2,7 τετρ. χλμ. Θεωρείται η πιο ιερή λίμνη του Θιβέτ. Η μικρή "μαντική λίμνη" είναι αυτή, στην οποία ανώτεροι μοναχοί του Θιβέτ έρχονται για να ανακαλύψουν, μέσω των οραμάτων, τις μετενσαρκώσεις του Δαλάι Λάμα.
Είναι επίσης γνωστή και ως "Η λίμνη του ζωντανού πνεύματος της θεάς". Η θεά στην οποία αναφέρεται το όνομα είναι η Palden Lhamo, η κύρια προστάτιδα του Θιβέτ.
Πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο τη λίμνη, πιστεύοντας ότι με κατάνυξη, αποχή από την ομιλία και νηστεία τριών ημερών θα ανταμειφθούν με αποκάλυψη για το μέλλον τους, στο καθρέφτισμα της λίμνης.
Φωτογραφία HYLA2009
Namtso
Φωτογραφία World Wind
Η ουράνια λίμνη
Βρίσκεται βορειοδυτικά της Λάσα σε υψόμετρο 4.718 μέτρα κι έχει έκταση 1.920 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και είναι αποτέλεσμα των κινήσεων των τεκτονικών πλακών των Ιμαλαίων. 
Είναι από τα ομορφότερα μέρη της οροσειράς Nyainqentanglha. Τα σπήλαιά της εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται από προσκυνητές ως ερημητήρια. 
Φωτογραφία Boqiang Liao
Στη λίμνη υπάρχουν πέντε ακατοίκητα νησιά. Χρησιμοποιούνται ως πνευματικά ησυχαστήρια από προσκυνητές, οι οποίοι περπατούν πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης στο τέλος του χειμώνα, μεταφέροντας μαζί τους την τροφή τους. Περνούν εκεί όλο το καλοκαίρι, αφού δεν μπορούν να διασχίσουν τη λίμνη και περιμένουν τον επόμενο χειμώνα, που τα νερά της λίμνης θα ξαναπαγώσουν. Αυτή είναι μια πρακτική που δεν επιτρέπεται πλέον από την κυβέρνηση της Κίνας.
Στα νοτιοανατολικά της λίμνης υπάρχει το μοναστήρι Tashi Dor.
Φωτογραφία Reurinkjan
Manasarovar
Δεξιά είναι η λίμνη Manasarovar και αριστερά η λίμνη Rakshastal
Φωτογραφία Moumine
800 χιλιόμετρα από τη Λάσα, σε υψόμετρο 4.556 μέτρα βρίσκεται η τέταρτη ιερή λίμνη του Θιβέτ, η λίμνη  Manasarovar. Είναι λίμνη γλυκού νερού και βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο απ' όλες τις λίμνες γλυκού νερού στον πλανήτη. Το εμβαδόν της είναι 320 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το βάθος της 90 μέτρα.
Είναι η πηγή τεσσάρων από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας:Βραχμαπούτρα, Καρνάλι, Ινδός και Satlej.
Φωτογραφία Prateek
Στην Ινδουιστική θρησκεία πιστεύεται ότι είναι η προσωποποίηση της καθαρότητας και όποιος πιει από το νερό της θα πάει στην κατοικία του θεού Shiva, μετά θάνατον. Επίσης ότι εξαγνίζεται απ' όλες τις αμαρτίες του.
Είναι τόπος προσκυνήματος και προσελκύει πλήθος θρησκευόμενων ανθρώπων από την Ινδία, το Νεπάλ, το Θιβέτ και τις γειτονικές χώρες.
Στις ακτές της λίμνης υπάρχουν μοναστήρια, από τα οποία το πιο αξιοσημείωτο είναι το Chiu Gompa, το οποίο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου. Μοιάζει σαν να είναι σκαλισμένο πάνω στο βράχο.
Φωτογραφία Krish Dulal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...