Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Klyuchevskaya sopka-Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ευρασίας

Το Klyuchevskaya sopka είναι ένα στρωματοηφαίστειο ή σύνθετο ηφαίστειο, βρίσκεται στη χερσόνησο Kamchatka στη Ρωσία και είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρασίας. Απότομοι, συμμετρικοί κωνικοί πύργοι υψώνονται 4.750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 
Η χερσόνησος Kamchatka, μέρος της οποίας αποτελεί το ηφαίστειο περιλαμβάνει συνολικά 19 ενεργά ηφαίστεια. Έξι από αυτά, ανάμεσά τους και το Klyuchevskaya sopka, περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου καταγράφηκε το 1697 και από τότε είναι σχεδόν συνεχώς ενεργό, μαζί με άλλα γειτονικά ηφαίστεια. Το 1788 μέλη ερευνητικής αποστολής ανέβηκαν στο ηφαίστειο για πρώτη φορά. Δεν επιχειρήθηκε άλλη ανάβαση από κανέναν μέχρι το 1931, οπότε αρκετοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους κατά την κάθοδό τους από το ηφαίστειο, από τη λάβα. Δεδομένου ότι αυτός ο κίνδυνος εξακολουθεί και υπάρχει συνεχώς, πολύ λίγες αναβάσεις επιχειρούνται.

Το Ιανουάριο του 2007 ξεκίνησε ένας κύκλος εκρήξεων του ηφαιστείου. Η τέφρα από τις εκρήξεις έφτασε σε ύψος 32.000 ποδιών, πριν παρασυρθεί δυτικά. Τον Μάρτιο του 2010 νέες εκρήξεις έγιναν και η τέφρα έφτασε σε ύψος 22.500 ποδιών.

Το Klyuchevskaya sopka θεωρείται ιερό από κάποιους αυτόχθονες πληθυσμούς. Πιστεύουν ότι εκεί είναι ο τόπος όπου δημιουργήθηκε ο κόσμος. Τα υπόλοιπα ηφαίστεια της περιοχής έχουν κι αυτά πνευματική σημασία, αλλά το Klyuchevskaya sopka είναι το πιο ιερό απ' όλα.
Λέγεται ότι όταν ο θεός Volkov δημιούργησε τον κόσμο, αυτό ήταν το σημείο που ο ίδιος κατείχε και έμεινε ασφράγιστο, μέσω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...