Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η σπηλιά των χεριών στην Παταγονία

Στη Σάντα Κρουζ της Αργεντινής, στην Παταγονία υπάρχει ένα σπήλαιο, στη βάση ενός βράχου με τοιχογραφίες εκατοντάδων χεριών, οι οποίες χρονολογούνται από το 8.000 π.Χ. Οι τοιχογραφίες έγιναν από αυτόχθονες κατοίκους (πιθανόν τους προγόνους των Tehuelche).
Φωτογραφία Mariano
Φωτογραφία lillianmirto
Cueva de las Manos λέγεται στα Ισπανικά και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Pinturas σε ένα απομονωμένο, αλλά εκπληκτικό τοπίο της Παταγονίας.
Ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στο οποίο το ποτάμι διασχίζει ένα επιβλητικό φαράγγι.
Φωτογραφία Mariano
Η κύρια σπηλιά έχει 24 μέτρα βάθος, με μια μεγάλη είσοδο που έχει πλάτος 15 μέτρα και ύψος 10 μέτρα. Υπάρχουν τοιχογραφίες που απεικονίζουν γκουανάκο, πουλιά rheas, αιλουροειδή και άλλα ζώα, καθώς και γεωμετρικά σχήματα, μοτίβα ζιγκ-ζαγκ, αναπαραστάσεις του ήλιου και σκηνές κυνηγιού.
Φωτογραφία Marianocecowski
Φωτογραφία lillianmirto
Οι τοιχογραφίες των χεριών έχουν συχνά αρνητική μορφή. Υπάρχουν όμως και κάποιες με θετική. Οι περισσότερες απεικονίζουν αριστερά χέρια. Τα χρώματα των τοιχογραφιών ποικίλλουν: κόκκινο (από ορυκτό αιματίτη), λευκό, μαύρο, μπλε, κίτρινο, μωβ, όλα από φυσικές χρωστικές ουσίες.
Φωτογραφία Nanosmile
Φωτογραφία lillianmirto
Παρόμοιες τοιχογραφίες, σε μικρότερο όμως αριθμό, βρίσκονται και σε γειτονικές σπηλιές.
"Η σπηλιά των χεριών" αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1999, όχι μόνο για την καλλιτεχνική αξία του, που μαρτυρεί τον πολιτισμό των πρώιμων κοινωνιών στη Νότια Αμερική, αλλά και ως κύρια μαρτυρία των προϊστορικών κυνηγών της περιοχής, 10.000 χρόνια πριν.
Φωτογραφία catalinag1989
Φωτογραφία Luis arg1978
Πηγές  1  2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...