Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η κουκουβάγια του χιονιού

Bubo scandiacus είναι το επιστημονικό όνομα της χιονισμένης κουκουβάγιας - μιας μεγάλης κουκουβάγιας που ανήκει στην οικογένεια των Στριγγιδών. 
Στην Βόρεια Αμερική είναι γνωστή και ως Αρκτική κουκουβάγια και ως  Μεγάλη λευκή κουκουβάγια. 
Φωτογραφία  Adamantios 
Κίτρινα μάτια, ασπρόμαυρο χρώμα, μήκος που φτάνει τα 52-71 εκατοστά, άνοιγμα φτερών 125-150 εκατοστά και βάρος 1,6-3 κιλά, είναι τα χαρακτηριστικά της. 
Το ενήλικο αρσενικό είναι σχεδόν ολόλευκο, ενώ το θηλυκό καθώς και τα μικρά έχουν και μαύρες αποχρώσεις. Το πυκνό φτέρωμά της, τα βαριά-γεμάτα με πούπουλα πόδια της και το χρώμα της είναι τα όπλα της για την ζωή της στα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. 
Ζουν στην Αρκτική όλη την διάρκεια του χειμώνα, εκτός αν δεν υπάρχει επαρκής τροφή. Αν φύγουν από την Αρκτική, ξεχειμωνιάζουν στην βόρεια Γροιλανδία, στα Καναδικά νησιά, στη βόρεια Ευρασία και στη βόρεια Αμερική. 
Φωτογραφία  Boréal 
Οι λευκές κουκουβάγιες έχουν απίστευτη ακοή και όραση. Μπορούν να δουν το θήραμα τους από ψηλά στον ουρανό και να επιτεθούν ξαφνικά για να το αρπάξουν. Όπως όλες οι κουκουβάγιες έχουν καλή νυχτερινή όραση. 
Είναι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται την νύχτα, αλλά και την ημέρα, αφού στην Αρκτική δεν σκοτεινιάζει το καλοκαίρι. 
Η μητέρα μένει στη φωλιά και ο πατέρας φέρνει την τροφή και την προστατεύει. Τρέφεται κυρίως με lemmings (μικρό τρωκτικό που μοιάζει με ποντίκι) και με άλλα μικρά τρωκτικά, αλλά και με λαγούς ή μικρά πουλιά. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τρώνε επίσης τα αυγά υδρόβιων πτηνών. 
Ένα ενήλικο πτηνό τρώει 1.600 lemmings το χρόνο ή 3-5 την ημέρα. 
Φωτογραφία  Boréal 
Καταπίνει τη λεία της ολόκληρη ή σε μεγάλα κομμάτια. Το ισχυρό οξύ που έχει στο στομάχι της την βοηθά στην πέψη της σάρκας της λείας της. Τα φτερά, τα δόντια, τη γούνα και τα οστά συμπυκνώνονται σε μικρά σφαιρίδια και τα φτύνει μετά από 18-24 ώρες.
Τα φτερά της λευκής κουκουβάγιας δεν έχουν καμιά χρωστική ουσία. Αυτό αφήνει περισσότερο χώρο για αέρα, που βοηθά την λευκή κουκουβάγια να παραμένει ζεστή, γιατί ο αέρας είναι καλό μονωτικό υλικό.
Για τους Ινδιάνους Oglala Lakota οι λευκές κουκουβάγιες αντιπροσωπεύουν τον Βορρά και τον βόρειο άνεμο. Τις θαύμαζαν και τις σέβονταν. 
Οι γενναίοι πολεμιστές φορούσαν στο κεφάλι τους φτερά λευκής κουκουβάγιας, ως ένδειξη της γενναιότητάς τους.
Η λευκή κουκουβάγια αποτελεί το πουλί-έμβλημα του Κεμπέκ. 
Φωτογραφία pe_ha45
Πηγές    1   2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...