Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Η αρκτική αλεπού

Η αρκτική αλεπού είναι ένα είδος που ζει στην Αρκτική, δηλαδή στις πολικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Ζει στις ψυχρότερες περιοχές του πλανήτη,  σε θερμοκρασίες κάτω των 70 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν. 
Η πυκνή γούνα της, ένα σύστημα αντίστροφης ανταλλαγής θερμότητας μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στις πατούσες και ένα παχύ στρώμα λίπους την βοηθούν να επιβιώνει στις δύσκολες αυτές συνθήκες. 
Φωτογραφία Ansgar Walk
Το μέσο μήκος της είναι 85,3 εκατοστά, για το αρσενικό και 82,1 εκατοστά για το θηλυκό. Το μέσο βάρος για το αρσενικό είναι 3,5 κιλά, ενώ για το θηλυκό 2,9 κιλά. Έχει οξεία ακοή, γεγονός που τη βοηθά να εντοπίζει με ακρίβεια το θήραμά της κάτω από τον πάγο. 
Η γούνα της αλλάζει χρώμα, ανάλογα με την εποχή.
Το χειμώνα είναι άσπρη, ενώ το καλοκαίρι γίνεται καφέ. 
Φωτογραφία  Michael Haferkamp
Το θηλυκό γεννά 5-8 μικρά, μετά από περίοδο κύησης που διαρκεί 53 ημέρες. Το χειμώνα δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη, όπως άλλα ζώα. 
Η αρκτική αλεπού τρέφεται με μικρά ζώα, που μπορεί να βρει. Lemmings (μικρά τρωκτικά), λαγοί, κουκουβάγιες, αυγά αποτελούν μέρος της διατροφής της. Τα lemmings είναι το πιο κοινό θήραμα. Μια οικογένεια αλεπούδων μπορεί να φάει δεκάδες lemmings καθημερινά. Τρώει επίσης ψάρια που βρίσκει κάτω από τον πάγο, καθώς και με σάπιο κρέας φάλαινας ή τα αποφάγια από τα θύματα της πολικής αρκούδας. 
Όταν υπάρχει αφθονία θηραμάτων η αλεπού θάβει ότι δεν μπορεί να φάει.
Φωτογραφία  kaffekoppen
Το Αμερικανικό Κέντρο Βιοποικιλότητας αναφέρει ότι οι κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο έχουν επηρεάσει τη διαβίωση των πολικών αλεπούδων αφού εξαφανίζονται τόσο οι περιοχές όπου ζουν όσο και τα θηράματα.
 Η πολική αλεπού είναι το 17ο είδος που καταγράφεται στη λίστα των απειλούμενων αρκτικών ειδών.

Πηγές  1  2  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...