Η ατόλλη ή ατόλη είναι κατηγορία κοραλλιογενών νησιών, τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες.
Στο κέντρο τους βρίσκεται λιμνοθάλασσα, η διάμετρος της οποίας μπορεί να είναι και πάνω από 75 χλμ. Τέτοια νησιά απαρτίζουν και ολόκληρα κράτη, όπως οι Μαλδίβες, το Τουβαλού, η Γαλλική Πολυνησία και άλλα, κυρίως στον Ειρηνικό Ωκεανό και στον Ινδικό.
Η ατόλλη Κιριτιμάτι ή Νήσος των Χριστουγέννων βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα βόρεια Νησιά Γραμμής Ισημερινού και είναι η μεγαλύτερη ατόλλη στον πλανήτη.
Έχει χερσαία έκταση που καταλαμβάνει 322 km², έχει περίμετρο 150 χλμ.
Φωτογραφία btdevil
Φωτογραφία beckysue75
Ολόκληρο το νησί είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Σε πέντε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Εκτός από το κυρίως νησί, το οποίο κατοικείται, υπάρχουν πολλά μικρότερα. Το νησί Κοuκ αποτελεί τμήμα της ατόλλης και είναι μια μεγάλη αποικία θαλασσοπουλιών. Άλλα νησιά είναι τα : Μότου Ουπούα, Νγκαοντεταάκε και Μότου Ταμπού.
Φωτογραφία B.navez
Scaevola taccada-ο πιο κοινός θάμνος του νησιού
Φωτογραφία Forest & Kim Starr
Heliotropium foertherianum-Ηλιοτρόπιο
Η χλωρίδα και η πανίδα είναι μοναδικές, αλλά το νησί επηρεάζεται από τακτικές, σφοδρές ξηρασίες. Περισσότερα από 35 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στο Κιριτιμάτι και άφθονα θαλασσοπούλια περίπου 18 είδη που αναπαράγονται στο νησί).
Θαλασσοπούλια της ατόλλης
Fregata minor
Φωτογραφία Jason Corriveau
Sula sula
Φωτογραφία Roy & Danielle
Η δεύτερη μεγαλύτερη κοραλλιογενής ατόλλη στον κόσμο είναι η Αλντάμπρα στην Αφρική, η οποία σχηματίζει την ομώνυμη συστάδα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό.
Ανήκει στις Σευχέλλες, είναι ακατοίκητη και, λόγω της γεωγραφικής της απομόνωσης, έχει διατηρηθεί ανέπαφη η μοναδική πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.
Φωτογραφία NASA
Μια από τις μεγαλύτερες χελώνες του κόσμου, η τεράστια χελώνα της Αλντάμπρα ζει εδώ. Μάλιστα, η ατόλλη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του ζώου (150.000 χελώνες).
Φωτογραφία oaklandzoo22
Έχει επίσης μια σειρά ενδημικών φυτών. Οι ψηλότερες περιοχές καλύπτονται από pemphis (παχείς παράκτιοι θάμνοι), ενώ στις χαμηλότερες περιοχές, οι οποίες φιλοξενούν την τεράστια χελώνα, είναι ένα μείγμα από δέντρα, θάμνους, βότανα και χόρτα.
Καβούρια, σφυροκέφαλοι καρχαρίες, σαλάχια, μπαρακούντα και θαλάσσιες χελώνες είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
Πουλιά, θαλασσοπούλια και δύο είδη νυχτερίδας, που είναι γνωστά μόνο από την Αλντάμπρα.
Φωτογραφία fearlessRich
Birgus latro-ένα καβούρι, που είναι το μεγαλύτερο αρθρόποδο στον κόσμο και για το οποίο η ατόλλη είναι γνωστή
Φωτογραφία Mbz1
Η πράσινη θαλάσσια χελώνα
Φωτογραφία SamBalderson
Η νυχτερίδα της Αλντάμπρα
Malagasy Sacred Ibis (Threskiornis bernieri)-ένα είδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί
Έχει μήκος 34 χλμ. και πλάτος 14,5 χλμ. Είναι 8 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και η συνολική έκτασή της είναι 155,4 km².
Περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα νησιά: Grand Terre, Malabar, Polymnie και Picard και περίπου σαράντα μικρότερα νησιά και βραχονησίδες.
Πορτογάλοι θαλασσοπόροι επισκέφτηκαν την Αλντάμπρα το 1511. Η ατόλλη ήταν ήδη γνωστή στους Άραβες, από τους οποίους πήρε το όνομά της.
Από το 1982 αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Φωτογραφία Simisa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου