Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Οι αμπελώνες Douro στην Πορτογαλία

Ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ιβηρικής χερσονήσου είναι ο ποταμός Douro, που ρέει σε όλη την βόρεια-κεντρική Ισπανία και την Πορτογαλία, μέχρι την έξοδό του στο Πόρτο.
Γύρω από την κοιλάδα του ποταμού βρίσκεται η οινοπαραγωγική περιοχή Douro, μια περιοχή στην οποία παράγεται κρασί για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία για οινοποίηση στην περιοχή, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατά τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., αν και έχουν βρεθεί σπόροι σταφυλιών σε παλαιότερους αρχαιολογικούς χώρους.
Από τον 18ο αιώνα το κύριο προϊόν που παράγεται στην περιοχή, το κρασί πόρτο, την έχει κάνει διάσημη σε όλο τον κόσμο.  Σύμφωνα με την Ουνέσκο, αυτή η μακρά παράδοση της αμπελουργίας έχει δημιουργήσει ένα πολιτιστικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς που αντανακλά την τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη.
Αναβαθμίδες, quintas (οινοπαραγωγικά αγροτικά συγκροτήματα), χωριά, εκκλησάκια και οι δρόμοι είναι τα αντιπροσωπευτικά στοιχεία που συνθέτουν το υπέροχο τοπίο, που διαμορφώθηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα και η Ουνέσκο συμπεριέλαβε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η περιοχή είναι προστατευμένη από τους ανέμους του Ατλαντικού από τα βουνά Marão και Montemuro και έχει ένα μεσογειακό κλίμα, με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Διαιρείται σε τρεις υποπεριοχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά: την Baixo Corgo-την περιοχή που φυτεύτηκε πρώτη, την Cima Corgo-η μεγαλύτερη από τις τρεις με έκταση 19.000 εκτάρια και την Douro Superior-μια περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος των ισπανικών και συνόρων και παράγει το καλύτερο κρασί.
Φωτογραφία  Hugo Verissimo
Οι ενωμένοι και συνεχόμενοι αμπελώνες είναι μια κοινή εικόνα της περιοχής Douro. Τα αμπέλια για την παραγωγή του κρασιού Πόρτο φυτεύονται στο σχιστολιθικό έδαφος, ενώ οι περιοχές που το έδαφος έχει γρανίτες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επιτραπέζιων οίνων. Καλλιεργείται μια μεγάλη ποικιλία σταφυλιών, λευκά και μαύρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι τοπικά.
Φωτογραφία  Mário Eloi Castro
Φωτογραφία  twiga_swala
Φωτογραφία Hugo Verissimo
Φωτογραφία  Mário Eloi Castro
Φωτογραφία Hugo Verissimo
Φωτογραφία Hugo Verissimo
Φωτογραφία  Haiping Tang
Πηγές 1 2 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...