Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Το Μεγάλο Τζαμί της Σαμάρα στο Ιράκ

Κάποτε ήταν το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο. 
Σήμερα παραμένουν όρθιοι μόνο ο εξωτερικός τοίχος και ο μιναρές του για να θυμίζουν την περασμένη δόξα του. Πρόκειται για το Μεγάλο Τζαμί της Σαμάρα στο Ιράκ.
Κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, μεταξύ 848-851 μ.Χ. από τον χαλίφη Al-Mutawakkil, ο οποίος ήταν λάτρης της αρχιτεκτονικής και η βασιλεία του είχε μεγάλη επίδραση στην εμφάνιση της Σαμάρα. Σε μια λίστα των οικοδομικών έργων του, αναφέρονται εκτός από το Μεγάλο Τζαμί περισσότερα από 20 παλάτια.
Φωτογραφία kickitonMARS
Η Σαμάρα θεωρείται ιερή πόλη στο Ιράκ και βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη 125 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Το επίσημο όνομά της όπως αναφέρεται σε παλαιά νομίσματα ήταν η αραβική φράση "Σούρα μαν ρά΄α", που μεταφράζεται σε "αυτός που τη βλέπει αγαλλιάζει". Κάποτε ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου των Αββασιδών. Παρά τη σύντομη παραμονή τους στη Σαμάρα, η καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική αξία της πόλης παραμένει αναλλοίωτη και αποτελεί θρύλο στην Αραβική ιστορία. Από το 2007, έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Ουνέσκο για τα πολλά και αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία της.
Φωτογραφία Mouliric
Το Μεγάλο Τζαμί της Σαμάρα είναι ένα οικοδόμημα που καταλαμβάνει έκταση 38.000 τετρ. μέτρα και περικλείεται από έναν εξωτερικό τοίχο με 44 ημικυκλικούς πύργους. Είχε σχεδιαστεί για να δέχεται 80.000 προσκυνητές, που μπορούσαν να μπουν στο τζαμί από μία από τις 16 πύλες του.
Φωτογραφία robiul alam
Παρέμεινε το μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου για 400 χρόνια, πριν καταστραφεί από το στρατό του ηγεμόνα των Μογγόλων Hulagu Khan, κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ το έτος 1278. Ο μιναρές του τζαμιού, ο Πύργος Malwiya, σημαντικό ορόσημο της πόλης είναι ένας τεράστιος σπειροειδής κώνος 52 μέτρα ύψος και 33 μέτρα πλάτος. Είχε 17 διαδρόμους και οι τοίχοι του ήταν επενδυμένοι με ψηφιδωτά από σκούρο μπλε γυαλί.
Την 1η Απριλίου 2005, η κορυφή του μιναρέ καταστράφηκε από μια βόμβα. Αντάρτες επιτέθηκαν στον πύργο, γιατί τα στρατεύματα των ΗΠΑ τον χρησιμοποιούσαν ως παρατηρητήριο. Το ιστορικό μνημείο που στέκει περήφανα περισσότερο από χίλια χρόνια στη μεσαιωνική πρωτεύουσα των Αββασιδών καταρρέει κάτω από τη δύναμη των σύγχρονων όπλων.
Πηγές 1 2 3 4 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...