Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Οι ιπτάμενες .... αλεπούδες

Οι μεγαλύτερες νυχτερίδες στον κόσμο είναι αυτές που ανήκουν στην οικογένεια Pteropus. 
Είναι γνωστές και ως "νυχτερίδες των φρούτων", αλλά και ως "ιπτάμενες αλεπούδες". 
Φωτογραφία Fritz Geller-Grimm
Ζουν σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας, στην Ινδονησία, στην Αυστραλία, στα νησιά στα ανοιχτά της ανατολικής Αφρικής και σε μια σειρά απομακρυσμένων νησιών του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού. Υπάρχουν περίπου 60 γνωστά είδη νυχτερίδας σε αυτή την οικογένεια. Τα περισσότερα είναι μικρά και ζυγίζουν μέχρι 600 γραμμάρια. Όμως δύο είδη, η μαύρη ιπτάμενη αλεπού και η ιπτάμενη αλεπού με το γκρι κεφάλι είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. 
Pteropus Alecto-η μαύρη ιπτάμενη αλεπού, ένα από τα μεγαλύτερα είδη. Το άνοιγμα των φτερών της φτάνει το ένα μέτρο και το βάρος της τα 710 γραμμάρια. Μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 50 χλμ. σε μια νύχτα αναζητώντας τροφή.
Φωτογραφία Justin Welbergen
Απολιθώματα που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι αρχαίοι πρόγονοι της οικογένειας αυτής ήταν σχεδόν ακριβώς ίδιοι, όπως και σήμερα. Το μεγαλύτερο Μεγαχειρόπτερο χρονολογείται περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Pteropus poliocephalus-η ιπτάμενη αλεπού με το γκρι κεφάλι. Είδος της Αυστραλίας. Η νυχτερίδα αυτή παίζει ένα πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, αφού διασκορπίζει γύρη και σπόρους από πολλά φυτά, ενδημικά στην Αυστραλία.
Φωτογραφία GregTheBusker
Όλα τα είδη των ιπτάμενων αλεπούδων τρέφονται με νέκταρ, άνθη, γύρη και φρούτα, γεγονός που εξηγεί την περιορισμένη διανομή τους. Μόλις μια ιπτάμενη αλεπού εντοπίσει την τροφή της πετάει και αρπάζεται από το φύλλωμα. Μπορεί επίσης να πιαστεί από ένα κλαδί και τότε κρέμεται ανάποδα. Φέρνει την τροφή στο στόμα της με ένα από τα πίσω πόδια της ή με τα γαμψά άκρα των φτερών της.
Φωτογραφία Justin Welbergen
Είναι νυχτόβια ζώα. Η όσφρηση και η όρασή τους είναι πολύ καλά αναπτυγμένες. Το τρίχωμά τους είναι μακρύ κι έχει μεταξένια υφή. Το κεφάλι τους μοιάζει με αυτό της αλεπούς, λόγω των μικρών αυτιών και των μεγάλων ματιών. Τα δάχτυλά τους έχουν αιχμηρά, καμπυλωτά νύχια.
Φωτογραφία Neil Strickland
Το μεγαλύτερο είδος της οικογένειας είναι η Pteropus vampyrus. Έχει άνοιγμα φτερών που φτάνει έως 1,5 μέτρο και το βάρος της μπορεί να φτάσει μέχρι 1,1 κιλά. Η Pteropus megalopogon είναι τεράστια και είναι η βαρύτερη απ' όλες, χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές βάρος της.
Φωτογραφία Terrra
Πολλά είδη απειλούνται να εξαφανιστούν, κυρίως στον Ειρηνικό ωκεανό λόγω της ανθρώπινης κατανάλωσης. Ορισμένα έχουν ήδη εξαφανιστεί. Υπάρχουν νησιά του Ειρηνικού ωκεανού στα οποία το κρέας τους θεωρείται λιχουδιά. Το εμπόριό τους γίνεται ακόμα και νόμιμα, αφού υπάρχουν ανεπαρκείς περιορισμοί, είτε παράνομα.
Φωτογραφία Mike Lehmann
Φωτογραφία Hubris.nemesis
Δείτε τις στο βίντεο που ακολουθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...