Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Η τούνδρα-ένα από τα πιο κρύα και σκληρά βιοσυστήματα της Γης

Η τούνδρα είναι από τα πιο κρύα και σκληρά βιοσυστήματα της Γης. Είναι οι περιοχές όπου η ανάπτυξη των δέντρων εμποδίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω του παγωμένου εδάφους. Οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες. Οι άνεμοι είναι θυελλώδεις με ταχύτητα από 48-97 km.
Φωτογραφία Buzz Hofman
Υπάρχουν τρεις τύποι τούνδρας: η αρκτική, η ανταρκτική και η αλπική. Η κυρίαρχη βλάστηση στη γυμνή και μερικές φορές βραχώδη γη και στους τρεις τύπους είναι τα βρύα, οι λειχήνες και τα χόρτα.
Πηγή φωτογραφίας
Φωτογραφία  ivydoll
Ο χειμώνας είναι κρύος και σκοτεινός  με μέση θερμοκρασία -28 βαθμούς Κελσίου, που μερικές φορές μπορεί να πέσει μέχρι και στους -50 βαθμούς.
Στις περιοχές της τούνδρας το υπέδαφος είναι μονίμως παγωμένο (εκτός από την αλπική τούνδρα). Είναι καλυμμένες με χιόνι για μεγάλο μέρος του έτους. Μόνο το καλοκαίρι, που η θερμοκρασία ανεβαίνει (μπορεί να φτάσει στους 12 βαθμούς Κελσίου), ανθίζουν αγριολούλουδα. Η θερινή περίοδος βλάστησης διαρκεί μόνο 50-60 μέρες και ο ήλιος λάμπει 24 ώρες την ημέρα.
Η βιοποικιλότητα είναι χαμηλή. Υπάρχουν λίγα είδη σε μεγάλους πληθυσμούς. Στην αρκτική τούνδρα,  συναντάμε καριμπού, τάρανδους, αρκτικές αλεπούδες και πολικές αρκούδες. Στην ανταρκτική τούνδρα συναντάμε κυρίως θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια. Φώκιες και πιγκουίνοι κατοικούν κοντά σε ακτές. Τέλος στην αλπική τούνδρα βασικά ζώα είναι η μαρμότα, η ορεινή αίγα κ.ά.
Φωτογραφία  Ben H.
Οι πολικές περιοχές της τούνδρας είναι πατρίδα για πολλούς λαούς, κυρίως νομάδες εκτροφείς ταράνδων, όπως οι Nganasan, οι Nenets και οι Sami.
Φωτογραφία  Robert Weemeyer
Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί σοβαρή απειλή για την αρκτική τούνδρα. Ήδη κάποια ζώα, που ζουν σε νοτιότερες περιοχές, όπως η κόκκινη αλεπού, έχουν μετακινηθεί προς τα πάνω σε περιοχές της τούνδρας. Η κόκκινη αλεπού ανταγωνίζεται την αρκτική αλεπού για την τροφή και το έδαφος και είναι άγνωστες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ευαίσθητη αρκτική αλεπού.
Φωτογραφία  Ansgar Walk
Φωτογραφία  arrancat
 Το έδαφος της αρκτικής τούνδρας είναι παγωμένο μέχρι και 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και σε ορισμένες περιοχές παραμένει παγωμένο όλο το χρόνο. Σε νότιες περιοχές της τούνδρας το επιφανειακό στρώμα λιώνει το καλοκαίρι. 
Έτσι σχηματίζονται βάλτοι και ρηχές λίμνες. Σμήνη εντόμων συγκεντρώνονται στους βάλτους και εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά έρχονται για να τραφούν από αυτά. 
Φωτογραφία  Von Taylor
Φωτογραφία  L. David Mech
Σε περίπτωση που το μονίμως παγωμένο έδαφος της τούνδρας λιώσει, ολόκληρο το οικοσύστημα θα καταστραφεί. Τα αρκτικά είδη δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε τόσο ξαφνική αλλαγή.
Πηγή φωτογραφίας
Φωτογραφία  Steve Sayles
Μια άλλη απειλή είναι πως το 1/3 του εδαφικού άνθρακα βρίσκεται στις περιοχές της τάιγκα και της τούνδρας. Όταν λιώνει το έδαφος, που είναι πάντα παγωμένο, αποδεσμεύει περισσότερο άνθρακα, από αυτόν που μπορεί να δεσμεύσει. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Φωτογραφία  rapslef
Πηγές  1  2  3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...