Chrysopelea ονομάζεται ένα γένος φιδιών, που είναι γνωστά ως τα "ιπτάμενα" φίδια. Τα φίδια αυτά βρίσκονται στη νοτιοανατολική Ασία, στη νότια Κίνα, στην Ινδία και στην Σρι-Λάνκα.
Παρόλο που είναι δηλητηριώδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, αφού η τοξικότητα του δηλητηρίου τους είναι μικρή.
Φωτογραφία Swiss Trev
Ο τρόπος πτήσης τους είναι μοναδικός. Σέρνονται κατακόρυφα πάνω σ' ένα δέντρο με τη βοήθεια των φολίδων, κατά μήκος της κοιλιάς τους. Όταν φτάσουν μέχρι την άκρη ενός κλαδιού αιωρούνται σε σχήμα J. Κλίνουν προς τα εμπρός και διαλέγουν τον προορισμό τους. Δίνουν ώθηση στο σώμα τους, το οποίο παίρνει σχήμα S και κουνούν το πίσω μέρος του σώματός τους μέχρι να φτάσουν στο σημείο προσγείωσής τους. Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους το κεφάλι τους παραμένει ακίνητο, γεγονός που υποδηλώνει έλεγχο της πτήσης.
Φωτογραφία Jake Socha
Αυτή η ασυνήθιστη κίνηση τους επιτρέπει να πετούν σε απόσταση 100 μέτρων. Είναι σε θέση να πετούν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο ζώο, όπως οι ιπτάμενοι σκίουροι ή οι ιπτάμενες σαύρες, παρόλο που δεν έχουν φτερά ή οτιδήποτε άλλο, που θα μπορούσε να τα βοηθάει να πετούν.
Είναι ημερήσια και τρέφονται με σαύρες, βατράχους, πουλιά και νυχτερίδες.
Φωτογραφία BK
Υπάρχουν πέντε αναγνωρισμένα είδη ιπτάμενων φιδιών. Οι επιστήμονες έχουν περιορισμένη γνώση για τη συμπεριφορά τος στην άγρια φύση και πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά δενδρόβια φίδια.
Τα μικρότερα είδη φτάνουν σε μήκος τα 61 εκατοστά, ενώ το μεγαλύτερο μπορεί να φτάσει τα 1,2 μέτρα.
Το μεγαλύτερο είδος είναι το Chrysopelea ornata. Αποκαλείται "χρυσό φίδι των δέντρων", αν και υπάρχουν και άλλες χρωματικές παραλλαγές. Λόγω του μεγέθους του η ικανότητα πτήσης είναι μικρή.
Φωτογραφία Eduard Galoyan
Το Chrysopelea paradisi φτάνει σε μήκος τα 90 εκατοστά και είναι δημοφιλές ως κατοικίδιο. Το σώμα τους είναι μαύρο αλλά καλύπτεται από πολλές πράσινες φολίδες. Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες φολίδες, που έχουν σχήμα πετάλων λουλουδιού, καλύπτουν τη ραχιαία περιοχή από τη βάση του λαιμού μέχρι την ουρά. Η ικανότητά τους να πετούν είναι μοναδική.
Φωτογραφία kampang
Το Chrysopelea pelias είναι το μικρότερο είδος του γένους, με μήκος που φτάνει τα 60 εκατοστά. Πάνω στο μαύρο ή σκούρο γκρι σώμα τους απλώνονται κόκκινες και κίτρινες φολίδες με λεπτές μαύρες λωρίδες. Είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη ιπτάμενων φιδιών.
Τέλος, υπάρχουν τα Chrysopelea rhodopleuron και tarpobanica τα οποία έχουν μελετηθεί ελάχιστα.
Φωτογραφία il_mare77
Η εκπληκτική ικανότητά των φιδιών του γένους Chrysopelea να πετούν έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες. Πρόσφατη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Αμερικής. Σε άλλη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, βρέθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος του φιδιού και στην ικανότητα πτήσης. Όσο μικρότερα είναι τα φίδια τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά τους να πετούν καλύπτοντας μεγαλύτερες αποστάσεις.
Φωτογραφία il_mare77
Δείτε το ολιγόλεπτο, εντυπωσιακό βίντεο.
υπεροχα
ΑπάντησηΔιαγραφή