Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οι αμυντικοί πύργοι της Γεωργίας

Η Γεωργία είναι μια πολύ ορεινή χώρα που βρίσκεται στην οροσειρά του Καυκάσου, ανάμεσα στον Μεγάλο και τον Μικρό Καύκασο. Πανύψηλα βουνά, βαθιά φαράγγια, παγετώνες, ποτάμια, οροπέδια και δάση που καλύπτουν περίπου το 40% του εδάφους της σχηματίζουν την ποικίλη τοπογραφία της χώρας. 
Φωτογραφία Eugene Gavrilov 
Λόγω του μεγάλου υψομέτρου πολλά ορεινά χωριά είναι απομονωμένα από την υπόλοιπη χώρα, κυρίως στη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η απομόνωσή τους ωστόσο βοήθησε να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και κυρίως την αρχιτεκτονική τους. Χωριά σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Καυκάσου που διαθέτουν πληθώρα αμυντικών έργων, κάστρα, πύργους, οχυρώσεις, που καταδεικνύουν μια συνεχή επαγρύπνηση των κατοίκων τους για την αντιμετώπιση εχθρικών επιθέσεων. 

Οι οχυρώσεις στην Άνω Svanetia και η καστροπολιτεία του Shatili στην Khevsureti, είναι μερικά από τα καλύτερα παραδείγματα της μεσαιωνικής γεωργιανής αρχιτεκτονικής, ενώ χωριά της Svanetia έχουν συμπεριληφθεί στην λίστα της Ουνέσκο με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ας περιηγηθούμε λίγο, με τη βοήθεια των φωτογραφιών κυρίως, στα όμορφα ορεινά τοπία του Καυκάσου και στους πύργους της Γεωργίας που γυρίζουν το χρόνο πίσω.

Το Tusheti είναι μια ιστορική περιοχή στη βορειοανατολική Γεωργία. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Μεγάλου Καυκάσου στα σύνορα με την Τσετσενία. Το Omalo είναι το κύριο χωριό, όμορφο, ορεινό και απομονωμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους από την υπόλοιπη Γεωργία. Το Keselo είναι ένα μικρό μεσαιωνικό φρούριο ακριβώς πάνω από το χωριό.
Φωτογραφία  dayfiel
Φωτογραφία Rusudan Beridze 
Στην ίδια περιοχή συναντάμε το Dartlo, ένα χωριό που διακρίνεται για τη λαϊκή αρχιτεκτονική του, για τα σπίτια του με τις στέγες του από πλάκες και τους κατοίκους του που συνεχίζουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των προγόνων τους.
Φωτογραφία  Anahita G. 
Φωτογραφία Lidia Ilona  
Άλλη μια ιστορική περιοχή στην ανατολική Γεωργία είναι η Khevsureti, την οποία διασχίζει ο Καύκασος και τη διαιρεί σε δύο άνισα τμήματα. Δεκάδες οχυρώσεις βρίσκονται διάσπαρτες την περιοχή. Ξεχωρίζει το Mutso, ένα σχεδόν εγκαταλειμμένο χωριό που βρίσκεται σε ένα βραχώδες βουνό.
Το Shatili είναι ένα ακόμα χωριό στα σύνορα με την Τσετσενία. Βρίσκεται σε ένα φαράγγι σε υψόμετρο 1.440 μέτρων. Κατοικείται από δώδεκα περίπου οικογένειες και είναι δημοφιλής προορισμός για πεζοπόρους και όσους αγαπούν τα ορεινά τοπία.
 Φωτογραφία   vampa
Φωτογραφία Vladimer Shioshvili 
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Γεωργίας, στις νότιας πλαγιές του κεντρικού Καυκάσου, η περιοχή Svaneti περιβάλλεται από βουνοκορφές με υψόμετρο 3-5 χιλιάδων μέτρων. Τα ψηλά βουνά χωρίζονται από βαθιά φαράγγια. Τα κωνοφόρα δάση αποτελούνται από έλατα, οξιές, βελανιδιές, σημύδες, πεύκα. 
Φωτογραφία Polscience 
Η περιοχή είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της και τα γραφικά τοπία. Οι διάσημοι πύργοι της ανεγέρθηκαν κυρίως τον 9ο - 12ο αιώνα και κάνουν τα χωριά της ελκυστικά. Δεκάδες είναι οι ορθόδοξες εκκλησίες και τα οχυρωμένα κτίρια, για τα οποία η Άνω Svanetia έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της Ουνέσκο. 
Φωτογραφία  etnobofin 
Το Ushguli είναι ένα από τους υψηλότερους κατοικημένους οικισμούς στην Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.410 μέτρα, κατοικείται από 70 οικογένειες και αμυντικοί πύργοι βρίσκονται σε όλο το χωριό.
Φωτογραφία Florian Pinel
Φωτογραφία ilan molcho 
H Mestia είναι μια μικρή πόλη στην περιοχή της Svanetia, ήταν όμως ένα σημαντικό κέντρο του γεωργιανού πολιτισμού για αιώνες. Εδώ βρίσκονται μια σειρά από μεσαιωνικά μνημεία, όπως οι εκκλησίες και φρούρια, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ουνέσκο, ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...