Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Οι βαμμένες κυρίες του Σαν Φρανσίσκο

Μεταξύ 1849 και 1915, στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, χτίστηκαν 48.000 σπίτια, που σαν κοινό χαρακτηριστικό έχουν το αρχιτεκτονικό στυλ. Βικτοριανή και Εδουαρδινή αρχιτεκτονική με προσόψεις βαμμένες με έντονα χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, καφέ κ.ά.  έχουν κάνει τα σπίτια αυτά διάσημα σε όλη τη χώρα και όχι μόνο.
Φωτογραφία King of Hearts
Οι "Βαμμένες Κυρίες"-" Painted ladies ", όπως είναι γνωστά, είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1978, από τους συγγραφείς Elizabeth Pomada και Michael Larsen στο βιβλίο τους με τίτλο "Painted Ladies - San Francisco's Resplendent Victorians". Στο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο το 1906, πολλά σπίτια καταστράφηκαν. Κατά τη διάρκεια του Α' και Β' Παγκόσμιου Πολέμου, πολλά από αυτά τα σπίτια βάφτηκαν με γκρι χρώμα.
Μία από τις πιο γνωστές ομάδες των "Βαμμένων Κυριών" είναι τα βικτοριανά σπίτια της οδού Steiner 710-722, στην πλατεία Alamo, γνωστά και ως "Postcard Row". Τα σπίτια χτίστηκαν μεταξύ 1892 και 1896 και εμφανίζονται συχνά σε ταινίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά προγράμματα.
Φωτογραφία funtor 
Πηγή φωτογραφίας

2 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά! Να είναι για σένα και τους αγαπημένους σου μια γενναιόδωρη και χαρούμενη χρονιά. Ας είναι και για την πατρίδα μας ένας χρόνος ανάσας για να γίνει και χρόνος ποιοτικός για όλους μας
    Τα σπίτια μ'αρέσουν πολύ!
    Καλησπέρα Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά Άννα! Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω. Υγεία να έχουμε και ελπίδα στην ψυχής μας!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...