Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Le Morne Brabant-σύμβολο αγώνα ενάντια στη σκλαβιά

Ο Μαυρίκιος είναι ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, που δημιουργήθηκε πριν από 8 εκατομμύρια χρόνια. Η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα γιγαντιαίων υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων. Το νησί είναι υπέροχο, μαγευτικό! Η πυκνή του βλάστηση, οι λευκές αμμώδεις παραλίες, η γαλαζοπράσινη λιμνοθάλασσα και ο κοραλλιογενής ύφαλος, ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, που το περιβάλλει από παντού και το προστατεύει από τα κύματα του Ινδικού Ωκεανού το καθιστούν ιδανικό τουριστικό προορισμό.
Στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται η χερσόνησος Le Morne Brabant. Σημείο, ορόσημο της χερσονήσου είναι ένας βασαλτικός μονόλιθος με κορυφή 556 μέτρα, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η έκταση της κορυφής του είναι 30 στρέμματα. Στις απότομες πλαγιές του υπάρχουν πολλές σπηλιές και προεξοχές. Ο μονόλιθος αυτός, που στο μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλεται από λιμνοθάλασσα, αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Έχει επίσης συμπεριληφθεί στη λίστα προστατευόμενων μνημείων της Ουνέσκο, από το 2008.
Το τραχύ βουνό έχει ιστορική σημασία.  Κατά τη διάρκεια του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο από φυγάδες σκλάβους. Σκλάβοι, οι οποίοι προέρχονταν από την αφρικανική ήπειρο, τη Μαδαγασκάρη, την Ινδία και τη νοτιοανατολική Ασία. Οι απομονωμένες, απρόσιτες, δασώδεις πλαγιές του πρόσφεραν προστασία στους φυγάδες σκλάβους, οι οποίοι έφτιαχναν μικρούς οικισμούς στις σπηλιές και στην κορυφή του. Έτσι το Le Morne Brabant έγινε σύμβολο του αγώνα των δούλων για την ελευθερία, για τα βάσανά τους και τις θυσίες τους.
Ο Μαυρίκιος αποτελούσε σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό στο εμπόριο των σκλάβων. Οι πρώτοι σκλάβοι έφτασαν στο νησί το 1639. Κατά τη διάρκεια του 1640 περισσότεροι από 300 σκλάβοι οδηγήθηκαν από τη Μαδαγασκάρη, για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Μαυρικίου. Εκατό χρόνια αργότερα ο αριθμός των σκλάβων είχε ξεπεράσει αυτόν των λευκών, με αναλογία επτά προς ένα. Κατά το τέλος του 18ου αιώνα, αποτελούσαν περίπου το 80-85% του πληθυσμού.
Το  Le Morne αποτέλεσε φρούριο για τους φυγάδες σκλάβους. Το πρώτο χωριό που ιδρύθηκε από τους απελευθερωμένους σκλάβους, το  Trou Chenilles, χτυπήθηκε από κυκλώνα το 1945. Η θέση του μετακινήθηκε πιο ανατολικά. Το 1964 μετακινήθηκε στην παρούσα θέση του. Κατοικείται κυρίως από κρεολούς, απογόνους των σκλάβων που κατέφυγαν στο βουνό. Θεωρούν το Le Morne Brabant ιερό και είναι θεματοφύλακες των παραδόσεων, της μουσικής, του χορού, της ιστορίας, που προέρχονται από τους προγόνους τους.
 Φωτογραφία Dinarobin Resort & Spa
Πηγές 1 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...