Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Η χορωδία της αυγής

Στο ξεκίνημα μιας νέας μέρας τα πουλιά τραγουδούν, καλωσορίζοντάς την. Πρώτα ξεκινούν τα κοτσίφια και ακολουθούν οι κοκκινολαίμηδες, οι τρυποφράκτες, οι τσίχλες, οι σπίνοι. Οι ειδικοί μιλάνε για τη χορωδία της αυγής και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους τα πουλιά έχουν αυτή την συμπεριφορά.
Σε χώρες με εύκρατο κλίμα και κυρίως την άνοιξη παρατηρείται πιο έντονα, όταν τα πτηνά υπερασπίζονται το έδαφος αναπαραγωγής τους, ή προσπαθούν να προσελκύσουν σύντροφο ή καλούν το σμήνος τους. Η χορωδία ξεκινά όταν ο ουρανός αρχίζει να φωτίζει και πριν κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος. Διαρκεί για 2-3 ώρες και μετά παύει γιατί τα πουλιά αναζητούν την τροφή τους. Ακόμα και τότε όμως δεν σταματούν εντελώς να κελαηδούν. Απλώς το κελάηδισμά τους δεν είναι έντονο και ο σκοπός του είναι η ερωτοτροπία. 

Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι πιο αποτελεσματικές για το τραγούδισμα γιατί στον κρύο και υγρό αέρα ο ήχος γίνεται πιο οξύς και ταξιδεύει ίσως και 20 φορές περισσότερο απ' ότι στα μέσα της ημέρας.  
Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν 4.000 είδη ωδικών πουλιών. Το φωνητικό τους όργανο αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο  ώστε να παραχθούν διαφορετικά και περίτεχνα κελαηδίσματα. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν σε συγκεκριμένο μέρος κελαηδούσαν όλα τα πουλιά ταυτόχρονα;; πραγματικό πανδαιμόνιο. Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι σε συγκεκριμένο μέρος, είναι σύνηθες διαφορετικά είδη πουλιών να τραγουδούν σε διαφορετική χρονική στιγμή.
Οι διατροφικές συνήθειες των πουλιών σχετίζονται και με τη σειρά της εμφάνισής τους στην χορωδία. Τα κοτσύφια, οι τσίχλες και οι κοκκινολαίμηδες ενεργοποιούνται νωρίς το πρωί γιατί τους αρέσουν πολύ τα σκουλήκια. Οι γαιοσκώληκες είναι ιδιαίτερα θρεπτικοί και νωρίς το πρωί βρίσκονται πάνω από το υγρό έδαφος και όχι κάτω από αυτό. Άλλωστε η παροιμία λέει: "το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι". Έτσι είναι τα πρώτα πουλιά που ξεκινούν την χορωδία. Αυτά που ακολουθούν τρέφονται με έντομα ή σπόρους που μπορούν να αναζητήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. 
 Σε έρευνα που έγινε στα δάση του Ισημερινού, παρατηρήθηκε ότι τα πουλιά που φωλιάζουν ψηλότερα στα δέντρα κι εκείνα που έχουν μεγαλύτερα μάτια ξεκινούν πρώτα το κελάηδισμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι και οι δύο κατηγορίες πουλιών αντιλαμβάνονται περισσότερο φως.

Αν λοιπόν είστε από τους τυχερούς και βρίσκεστε στην εξοχή, μην διστάσετε, ξυπνήστε νωρίς το πρωί και απολαύστε μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της φύσης. 
Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας! Αν πάλι χάσετε την πρωινή χορωδία θα έχετε την ευκαιρία να την ακούσετε, ίσως με κάποιες παραλλαγές, το σούρουπο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...